Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Kiengedték a golfütős gyilkost

2013.11.21. 21:23

A Kennedy családhoz tartozó és gyilkosságért húsz év börtönre ítélt Michael Skakel feltételes szabadlábra helyezéséről döntött csütörtökön egy amerikai bíróság, 1,2 millió dollár óvadékot (mintegy 266 millió forintot) kell fizetnie.

A jelenleg 53 éves férfi - Robert F. Kennedy özvegyének egyik unokaöccse - körüli bűntény hatalmas érdeklődést váltott ki az Egyesült Államokban, az esetről több könyv is megjelent. A csütörtöki ítélet értelmében Skakel köteles állandóan GPS-nyomkövetőt hordani, és engedély nélkül nem hagyhatja el Connecticut államot.

A Kennedy család egyik, gyilkosságért elítélt tagja szabadlábon
A Kennedy család egyik, gyilkosságért elítélt tagja szabadlábon
Fotó: (MTI/AP/Craig Ruttle)

Michael Skakelt 2002 júniusában ítélték húsz év börtönre, mert 15 éves korában 1975. október 30-án egy otthonukban tartott Halloween-buli után golfütővel agyonverte a szintén 15 éves Martha Moxleyt Greenwich városában, Connecticut államban. Thomas Bishop bíró október 23-án ítélte úgy, hogy Michael Skakel perében a védelem nem végezte jól a munkáját, így újratárgyalják az ügyet.

A döntés széles körben meglepetést keltett, mivel a bírói testületek korábban több alkalommal elutasították a fellebbezést, kétszer a Connecticut állambeli legfelsőbb bíróság erősítette meg az elmarasztaló ítéletet. Skakel családja milliókat költött arra, hogy a többszörös fellebbezés eredményeképpen a férfi kikerüljön a börtönből. A New York Times című amerikai napilap csütörtökön megerősítette, hogy az elítélt apja anyagilag teljesen tönkremenve halt meg.

Robert Kennedy Jr., aki többször is kampányolt Skakel ítéletének megváltoztatásáért, csütörtökön közölte: "Az egész család tudja, hogy Michael ártatlan. Több mint egy évtizede börtönben van egy olyan bűncselekményért, amelyet nem követett el. Az egyetlen bűne, hogy rossz ügyvédje volt."

Évekig eredménytelenül zajlott a nyomozás Martha Moxley meggyilkolásának ügyében. A bűncselekmény elkövetésével eleinte két másik fiatalt, köztük Skakel bátyját, Thomast is gyanúsították. Végül 2000-ben emeltek vádat az akkor 39 éves Michael Skakel ellen. Tárgyi bizonyítékok vagy közvetlen tanúvallomások híján a 2002-ben meghozott elmarasztaló ítélet nagyrészt Skakel egykori iskolatársainak vallomásán alapult. Ők azt mondták, hogy a férfi bevallotta nekik a gyilkosságot, és azzal hencegett, hogy úgyis sikerül kibújnia az igazságszolgáltatás alól, hiszen a Kennedy családhoz tartozik.