Óvadékkal szabadultak a Greenpeace aktivistái

2013.11.21. 15:44

Fejenként kétmillió rubelért – mintegy 15 millió forintért – szabadlábra kerülhet a Greenpeace húsz tagja, akiket szeptemberben fogott el az orosz tengeri határőrség, miután két aktivista a Gazprom Pecsora-tengeren – a Barents-tenger melléktengerén – fekvő olajfúrótornyához kötözte magát, a kitermelés megkezdése ellen tiltakozva.

Az orosz hatóságok szokatlan keménységgel léptek fel: nem csak a két aktivistát, de a távolabb, nemzetközi vizeken álló hajójuk, az Arctic Sunrise legénységét is őrizetbe vették.

Miután a Greenpeace letette az óvadékot, eddig öten szabadulhattak előzetes letartóztatásukból Szentpéterváron: három orosz, egy új-zélandi és egy brazil állampolgár. Csütörtökön újabb hat személy elengedéséről döntöttek.

Szocsi előtt nem kell balhé

Igaz, volt, akit óvadék ellenében sem engedtek szabadon: az Ausztrál Colin Russel, aki Arctic Sunrise rádiós összeköttetéséért felelt. A nyugati sajtó szerint azonban ennek ellenére úgy tűnik, hogy a februárban esedékes szocsi téli olimpia előtt Moszkva sem akarja, hogy a nemzetközi konfliktus még inkább kiszélesedjen. A vita már így is feszültséget okozott Oroszország és Hollandia között, amelynek zászlaja alatt úszott a lefogott hajó.

Ezt erősítette meg a Newsru.com által idézett Sztanyiszlav Belkovszkij is. A politológus szerint „Putyin a leginkább a nemzetközi nyomást akarja elkerülni” nehogy az a kép alakuljon ki, hogy az orosz elnök kényszer alatt cselekszik, nem pedig önszántából gyakorolt gesztust. „De erre Szocsi nélkül biztosan nem került volna sor” – vélte Belkovszkij.