Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Ezrek tüntettek az unió ellen Moldovában

2013.11.23. 19:49

Több ezren tüntettek Moldovában szombaton az Európai Unióval fenntartott kapcsolatok szorosabbra fűzése ellen, azt hangoztatva, hogy az Oroszországgal és Fehéroroszország való együttműködés sokkal inkább szolgálja az ország érdekeit.

Mintegy 15 ezer, többségében idős tüntető gyűlt össze Chisinau belvárosában. Többen a kommunista párt zászlóját lengették és fennhangon a kormány távozását követelték. A demonstrációt Vladimir Voronin volt államfő, a kommunista párt elnöke hirdette meg. A megmozduláson elmondott beszédében azt állította, hogy Oroszországtól, Fehéroroszországtól és Kazahsztántól Moldova olcsóbban juthatna energiához.

A moldovai kormány arra készül, hogy jövő héten a vilniusi keleti partnerségi csúcstalálkozón társulási szerződést ír alá az EU-val. Moszkva kilátásba helyezte, hogy az egyezmény miatt esetleg leállíthatja a Moldovába irányuló gázszállításokat, sőt - minőségi aggályokra hivatkozva - már le is állította a moldovai borimportot.

Iurie Leanca kormányfő pénteken kijelentette, hogy országa az európai integráció útján marad, miközben nyugati szomszédja, Ukrajna éppen a héten állította le - orosz nyomásra - az uniós társulási folyamatot.

A közvélemény-kutatások szerint a moldovaiak valamivel több mint a fele támogatja az Európai Unióhoz való közeledést. November 3-án - a szombaton összegyűlt tömegnél jóval többen - mintegy 100 ezren vonultak az utcákra az uniós integrációt támogatva.