Besztercebányán tarolt a szlovák Jobbik

2013.11.24. 09:29
Megyei szintű választásokat tartottak szombaton Szlovákiában, ahol a legnagyobb meglepetést egy informatikatanárból lett szélsőjobboldali pártvezető, Marian Kotleba okozta. Őt megválasztották megyefőnöknek Besztercebányán, Nagyszombat megyében pedig elmaradt a meglepetés, nem lesz magyar megyevezér.

Besztercebánya megyében a szélsőjobboldali nézeteiről ismert Marian Kotleba nyerte meg a második fordulót. Kotleba, a Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) elnöke 55 százalékot kapott a kormányzó Smer jelöltjével szemben, ráadásul ebben a megyévben volt a legmagasabb a részvétel – igaz, így is csak 24 százalék. És a megyét sem fogja tudni saját szája íze szerint irányítani, mert képviselőjelöltjei nincsenek a megyeházán, és az össze bent lévő párt ellene van.

Kotleba évek óta a roma kisebbség elleni uszító kampányt folytat, és az EU-t sem kedveli. A rendőrség a múltban már többször is őrizetbe vette őt, egyszer például azért, mert a Hlinka-gárda heil hitlerhez hasonló köszönését használta. Eljárás folyt ellene faji uszítás, illetve a demokrácia veszélyeztetése vádjával. Az Új Szó galériájából a magyar olvasó az itthoni Jobbik látvány-eszköztárára ismerhet rá, itt pedig egy rövid portrét olvashatnak róla.

Nagyszombat megyében elmaradt a meglepetés: továbbra sem lesz Szlovákiának magyar nemzetiségű megyeelnöke – írja az Új Szó. Berényi József, az MKP jelöltje megduplázta szavazatai számát, de ellenfele, Tibor Mikuš 18 ezerrel többet, 50 ezret kapott.

Az MKP elnöke úgy véli, Robert Fico keddi kijelentéseivel ("egy szlovák városban nem lehet magyar megyeelnök") csúnyán belenyúlt a kampányba. Berényi ugyanakkor nem zárta ki, hogy - amint az elmúlt nyolc évben is - a Smerrel együtt fog kormányozni a megyében. Összességében elmondható: a déli járásokban nem sikerült a kellő mértékben mobilizálni a magyar választókat, ez volt Berényi vereségének fő oka.