Újra köveznének Afganisztánban

2013.11.25. 18:26

Kövezés általi halállal büntetné a házasságtörést az afgán kormány, visszatérve ezzel a tálib rezsim idején alkalmazott büntetési formákhoz, figyelmeztetett a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet.

A kövezésnek, mint a halálbüntetés egyik lehetséges módjának a visszaállítása az afgán büntetőtörvénykönyv módosításának tervezetében szerepel, amelyet az igazságügyi minisztérium egyik munkacsoportja állított össze.

A javaslat szerint a házasságtörést elkövető nők és férfiak kövezés általi halálra ítélhetők, míg az az egyedülálló, aki egy házas emberrel létesít intim kapcsolatot, büntetésül száz korbácsütést kapna. Az ítéleteket nyilvánosan hajtanák végre, derül ki a dokumentumból. A tervezet egyik készítője elmondta, ahhoz, hogy a házasságtörést az említett formában büntessék, négy szemtanú egybehangzó vallomására van szükség. Asráf Azimi, az afgán igazságügyi miniszter egyik illetékese a francia hírügynökségnek megerősítette, hogy a megkövezés szerepel az említett szövegben. 

„A tárca és más afgán igazságügyi szervek olyan törvényen dolgoznak, amely a saríával (iszlám jogrend) összhangban büntetné a házasságtörést, a lopást és az alkoholfogyasztást" - tette hozzá. Emberjogi szakértők szerint már az is fenyegető jel, hogy a tervezetbe egyáltalán bekerült a kövezés és a korbácsütés. 

A Human Rights Watch ázsiai igazgatója, Brad Adams arra kérte Hamid Karzai afgán elnököt, utasítsa el a javaslatot. „Sokkoló, hogy tizenkét évvel a tálib kormány bukása után az ország vezetése ismét be akarja vezetni a kövezést, mint büntetést. Karzai elnöknek meg kell mutatnia, hogy kiáll az emberi jogok mellett, és azonnal vissza kell utasítania ezt a javaslatot"- nyilatkozta. 

A jogvédő szervezet szerint ez a büntetési forma megsért minden nemzetközi normát az emberi jogok terén. A HRW közleményében emlékeztetett arra, hogy a 2012-es tokiói konferencián Afganisztán nemzetközi adományozói a emberi jogok terén való előrelépéshez kötötték az ígért 16 milliárd dolláros (1 dollár = 221 forint) segélyt. A HRW véleménye szerint a donoroknak világossá kell tenniük Kabul számára, hogy a megkövezés visszaállításának azonnali hatása lenne a segélyezésre.

Afganisztánban a tálibok 1996 és 2001 között fennálló uralma idején az elítélt házasságtörőket rendszerint agyonlőtték vagy halálra kövezték, a nők egyedül nem hagyhatták el otthonukat, a lányok nem járhattak iskolába, a férfiakat pedig arra kötelezték, hogy hosszú szakállt növesszenek.