A független Skócia jobb hely lesz

2013.11.26. 15:06

Rengeteg pénz az olajból, ingyenbölcsődék, csökkentett társasági adó és megnövelt minimálbér – ilyen lenne Skócia a jelenlegi miniszterelnöke, Alex Salmond szerint, ha a lakói jövőre megszavazzák a függetlenedést Nagy-Britanniától – írja a Guardian.

Salmond „egy generációban csak egyszer adódó”, különleges lehetőségnek nevezte a függetlenségről 2014 szeptemberére kiírt népszavazást, amely utat nyithat egy jobb, igazságosabb Skócia felé. Ezt azonban a skótok többsége nem látja így: egy november 20-i közvélemény-kutatás szerint a lakosság 38 százaléka szavazna csak igennel a függetlenségre, 47 százalékuk pedig elutasítaná a kezdeményezést.

Ha mégis a függetlenség mellett döntenek, Skócia a tervek szerint továbbra is együttműködne Nagy-Britanniával, a font lenne a fizetőeszközük és a királynő az államfő, de az olajbevételek 90 százaléka Skóciáé lenne, az atomfegyvereket elvinnék a skót partokról, és a BBC helyett lenne új köztévé.

A függetlenedést ellenző Better Together párt szerint azonban a valutaunió ötlete az egyik leggyengébb pontja a függetlenségi törekvéseknek. Gordon Brown volt brit kormányfő pedig egyenesen öngyarmatosításnak nevezte a valutaunió bevezetését. Salmond szerint viszont a brit kormány megsértené a tavalyi edinburghi megállapodást azzal, ha visszautasítanák a valutauniót, az egyezmény szerint ugyanis a brit vezetésnek tiszteletben kell tartania a referendum eredményét, és konstruktívan együtt kell működnie a skót kormánnyal. Ha a valutaunió terve nem jön össze, Skóciának valószínűleg az euró lesz a fizetőeszköze.

„Többé nem lenne lehetséges, hogy a megválasztott kormányok olyan intézkedéseket szavazzanak meg, amelyeket a skótok nem szeretnének. A függetlenséggel a saját kezünkbe vesszük a sorsunkat” – ígérte Salmond a függetlenségről szóló 670 oldalas kiadvány előszavában, amelyet a hétvégén mutattak be Skóciában. 

A bevezetőben Salmond azt is megígéri, hogy a brit zászló sem lebeg majd többé Skóciában, illetve egy sor olyan intézkedés bevezetését említi, amelyet már a skót kormány és a Skót Nemzeti Párt is megígért:

  • továbbra is a font lenne a skót fizetőeszköz, és Skócia igazságosan részesülne a brit államadósságból
  • Skócia a földrajzi adottságainak megfelelően részesülne az olajbevételekből, ami, tekintve, hogy a brit olajlelőhelyek több mint 90 százaléka a skót partoknál fekszik, elég nagy összegeket jelent
  • nem növelnék az adókat azért, hogy finanszírozzák a közkiadásokat, miközben az adókedvezményeket inflációarányosan növelnék
  • új, írott alkotmány, amelyben rögzítik, hogy az államfő a királynő (Nagy-Britanniának nincs írott alkotmánya)
  • a Királyi Postát újraállamosítanák
  • 15 ezres skót hadsereget állítanának fel, és lenne új, skót hírszerzés és titkosszolgálat
  • garantálnák, hogy a minimálbér együtt nőjön az inflációval. Ha ezt változást már 2008-ban bevezetik, akkor a legkisebb keresetűeknek 675 fonttal (240 ezer forint) több lenne a zsebében.
  • 70-90 skót nagykövetséget nyitnának. Ennek a költsége 120 millió font (kb. 42 milliárd forint).
  • 3 százalékkal csökkenne a társasági adó, és 50 százalékkal a reptéri illeték
  • egyéves korig lenne ingyenes bölcsőde. Ez 35 ezer új munkahelyet jelent.
  •  új, skót közmédiát indítanának a BBC helyett
  • az atomfegyvereket 2020-ig elszállítanák Skóciából