Valóságos sokknak tartják Kotleba győzelmét

2013.11.27. 14:39
Szlovák neonáci Besztercebánya megye élén! – adta hírül világszerte az összes jelentősebb tájékoztatási iroda és nagyobb politikai napilap, Magyarország északi szomszédja a hétvégén a figyelem középpontjába került.

Marián Kotleba nem várt győzelméről gyakorlatilag minden cseh portál és televíziós csatorna beszámolt. Az esetnek különös hangsúlyt ad a két állam speciális kapcsolata, illetve az, hogy az utóbbi időben a cseh szélsőjobb is romaellenes felvonulásokkal próbálta felkelteni a figyelmet. Több elemző szerint csak idő kérdése, hogy Csehországban is megjelenjen egy karizmatikus vezető, aki áttörést ér el egy szélsőjobboldali párt élén.

Luboš Palata hétvégi kommentárjában Kotlebát következetesen nácinak nevezi, és felhívja a cseh olvasó figyelmét az új besztercebányai elnök és Ján Slota mára már politikai súlyát vesztett szlovák nacionalista politikus közötti különbségekre: amíg Slotát ma már senki nem veszi komolyan, és korábban sem volt több egy sértegető nacionalistánál, addig Kotlebát  vérbő nácinak tartja.

Az iDNES.cz hírportál a szlovákiai általános hangulatról megjegyzi: a megyei választások végeredményét nagyjából előre meg lehetett tippelni, de Kotleba megválasztása mindenképp a váratlan eredmények közé tartozik, amely nagy feltűnést keltett az országban. A weblap idézi Vladimír Maňko, Kotleba által legyőzött Smer-párti politikust, aki állítja: ha Kotleba bármely más szlovák megyében indul el, akkor is hasonló eredménnyel nyert volna. Kivéve talán Pozsonyban.

A Cseh Televízió honlapja arról írt, hogy az általános közvélekedés a smeres Vladimír Maňka győzelmét várta. Ha Kotleba első fordulós második helye nagy meglepetést okozott, tizennégy nappal későbbi győzelme valóságos sokkot jelentett Szlovákiában. A Novinky.cz hírportál Pavel Frešo SDKÚ-elnököt és megválasztott pozsonyi megyei elnök első reakcióját idézte: Kotleba győzelme a demokrácia vereségét jelenti Szlovákiában. A demokratikus pártoknak most minden erejükkel össze kell fogni és együtt kell szembenézniük a szélsőséges párttal.

Az osztrák Standard napilap szerint a nyolcból hat megyében a választások egyértelmű győztese a Smer, a jobboldali-konzervatív kormány pedig a várakozásoknak megfelelően hozta Pozsonyt. A megyei választásokat azonban beárnyékolta a jobboldali szélsőséges Kotleba sikere. Az osztrák napilap szerint Kotleba már az első fordulóban feltűnést keltett eredményével, de a politológusok nem adtak neki sok esélyt a másodikban.

Az amerikai ABC News csatorna az AP hírügynökségre hivatkozva arról számol be, hogy a szlovák önkormányzati választásokat egy olyan szlovák neonáci nyerte meg, amelynek pártja a NATO-t egy terrorista szervezetnek tartja, illetve Szlovákiát minél hamarabb kiléptetné az euróövezetből.

A liberális szlovák napilap, a Sme összeállítást készített az európai szélsőjobbról is. Amíg a szélsőségesek Nyugat-Európában az EU pénzügyi politikáját bírálják és a muszlimokkal harcolnak, Kelet-Európában a fő kérdést a romák helyzetének rendezetlensége jelenti, írják. A Jobbikról azt írják, hogy újra bevezetnék a halálbüntetést, emlékművet állítanának az egykori nácikollaboráns és magyar kormányzó Horthy Miklós tiszteletére.