30 000 eurót fizet az orosz állam egy összevert férfinak

2013.11.28. 20:48

Csaknem 8,3 millió forintnak megfelelő kártértítés kifizetésére kötelezte a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága az orosz államot egy rendőrök által összevert férfi ügyében. Alekszandr Novoszelov azután fordult a strasbourgi bírósághoz, hogy az orosz hatóságok nem megfelelően vizsgálták ki az ügyét, írja az MTI.

A gyilkossági kísérlet elkövetésével vádolt férfit 2004-ben rabolták el biztonsági őrnek öltözött rendőrök, aki egy erdőbe vitték, és kényszervallatással próbálták rávenni a beismerő vallomásra. Miután bevitték a rendőrségre, Novoszolajev panaszt tett bántalmazói ellen, alaposabb belső vizsgálatra mégsem került sor. A rendőri akciót követó kórházi vizsgálaton agyi és vesezúzódásokat állapítottak meg az orvosok, akik hámsérüléseket és bordatörést is feljegyeztek.

A férfia szerint a bántalmazása jóváhagyott rendőri akció volt. A strasbourgi döntés szerint a hatóságok kétszer is megsértették az Emberi Jogok Európai egyezményt, és ezért az állam összesen 29 500 euró kártérítés fizetésére köteles. A bántalmazott férfi több mint kétszer ekkora összeget követelt, arra hivatkozva, hogy sérülései miatt hosszabb ideig munkaképtelen volt.