Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Panama elengedi a kubai fegyvereket csempésző észak-koreaiakat

2013.11.28. 06:19 Módosítva: 2013-11-28 06:39:06

A panamai hatóságok szabadon engednek 32 észak-koreai matrózt abból a 35-ből, akiket július közepén egy Kubából hazafelé tartó, illegálisan fegyvert szállító hajóval tartóztattak fel a Panama-csatornánál.

„Már megkapták az engedélyt az ország elhagyására, a 35-ből 32-en távozhatnak" – közölte szerdán (helyi idő szerint) Tomas Cabral, a panamai külügyminisztérium egy munkatársa. A kapitány és a matrózok négytől hat évig terjedő börtönbüntetést kaphattak volna, ha Panamában elítélik őket.

A hajót visszatartják mindaddig, amíg a phenjani vezetők ki nem fizetik azt az egymillió dolláros (kb. 220 millió forintos) pénzbüntetést, amelyet a panamai hatóságok „a hajózási útvonal biztonságának fenyegetése” címén szabtak ki Észak-Koreára. A közép-amerikai országban egy hete járt egy héttagú észak-koreai diplomáciai küldöttség, amelyet a panamai kormány tájékoztatott a követelésről. Phenjan igazságtalannak tartja a büntetést.

A júliusban feltartóztatott hajón 240 tonna fegyvert és hadianyagot találtak: éleslőszert és robbanóanyagot, RPG típusú kézi rakétavetőhöz való gránátokat, egy-egy Volga és Pecsora típusú légvédelmi rakétát, további kilenc rakétát szétszerelve, két MiG-21-es vadászgépet és az utóbbiakban használható 15 hajtóművet.

Phenjanban és Havannában egyaránt azt állítják, hogy a fegyvereket felújításra küldték Észak-Koreába.