Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Lopják az erdélyi temető vidám fejfáit

2013.11.29. 10:52

Lába kelt több tucat felbecsülhetetlen értékű fejfának a Máramaros megyei Szaplonca világszerte páratlan vidám temetőjéből – írja a Krónika.ro. Az eltűnt fejfák ügyében lopás és rongálás miatt rendőrségi eljárás indult.

A világörökségi védettségű temetőből több tucat egyedi fakereszt tűnt el, míg más fejfák restaurálásának a szakhatóságok engedélye nélkül láttak neki helyi mesteremberek. A szabálytalanságok miatt pénzbírsággal sújtották a vidám temető tulajdonosát, a szaploncai ortodox egyházközséget.

A Máramarosszigettől húsz kilométerre fekvő település sírkertje az egyiptomi Királyok völgye után a világ második legegyedibb és -híresebb temetkezési helyének számít. Létrejötte egy helyi mesternek, Stan Ioan Pătraşnak köszönhető, aki a falu görög katolikus papjának sugallatára 1935-ben nekilátott a hagyományosnál szélesebb fejfák faragásának, ezekre ráadásul humoros sírverseket írt, a Krónika.ro ezt idézi:

Itt nyugszom én idelenn, Braic Ileana a nevem, volt öt legénygyermekem, isten tartsa valahányat. Neked Griga megbocsátok, bár a késed belémvágtad, mikor leszúrtál részegen, de eltemettél tisztesen.

A kulturális minisztérium szerint aggodalomra ad okot, hogy a helyi lakosok közül sokan újra cserélik felmenőik fejfáit, vagy a korhadásnak indult eredetiket helyi mesterekkel felújíttatják. Strébeli Róbert, a Máramaros megyei műemlékvédelmi hivatal szakértője az Erdély Televíziónak úgy nyilatkozott, a helyben végzett, hatóságilag nem engedélyezett restaurálás mérhetetlen károkat okoz az ország kulturális örökségének részét képező temető keresztjeinek