Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Úszószemüvege volt, börtönbe vele!

2013.11.29. 13:44

Egyebek mellett úszószemüveg és gázmaszk viselése miatt is bíróság elé kerültek a nyári isztambuli kormányellenes tüntetések részvevői. Az MTI pénteki török laphírek nyomán azt írja: a Gezi park tervezett beépítése ellen indult, kormányellenes tüntetésekbe átcsapott tiltakozásokon sok demonstráló gázmaszkkal és úszószemüveggel védekezett a rendőrségi könnygáz ellen.

Az ügyészség ezért emelt vádat ellenük.

Még egyszer leírjuk: úszószemüveg viselése miatt.

A vádiratot a bíróság előzőleg elutasította arra hivatkozva, hogy az úszószemüveg viselése önmagában nem büntetendő. Az ügyészség azonban parádés érveléssel rámutatott, hogy

 • a tüntetések helyszíne környékén nincs a szemüveg hordását indokolttá tevő uszoda,
 • és a tüntetők mind az úszószemüveget, mind pedig a gázmaszkot kifejezetten a biztonsági erőkkel való összecsapásokra készülve tették fel,

így azok passzív fegyvereknek minősülnek. Az isztambuli testület végül 23 demonstráló esetében jóváhagyta a vádiratot. Az egyelőre nem ismeretes, hogy az említett személyekre milyen büntetés kiszabását kérte az ügyészség.

Fegyver az úszószemüveg, vagy sem?

 • 286
  Még a rezsiháborúba is magammal vinném
 • 160
  Gyurtán fegyver, Hosszú Katinkán dísz
 • 89
  Passzív, mint Mesterházy a NAV-botrányban, de fegyver
 • 25
  A stigma öl, nem az úszószemüveg

Júniusban heteken keresztül Törökország-szerte tízezrek tüntettek a Recep Tayyip Erdogan vezette kormány lemondását követelve. A rendőrség nagy erőkkel lépett fel a tüntetőkkel szemben, az összecsapásokban hat ember meghalt és több mint nyolxezren megsebesültek. Az Amnesty International (AI) október elején azt követelte, hogy állítsák bíróság elé a túlkapások felelőseit.