Jóvátehetetlen támadás a koreai nép ellen

2013.11.30. 09:16 Módosítva: 2013.11.30. 10:06
Ezerrel dübörög az észak-koreai propagandagépezet: most olyan, a korai ötvenes éveket idéző közleményekkel próbálják meggyőzni a világot az ellenséges kémtevékenységről, beismerésről és a bűnösök őszinte megbánásáról, amelyeket mintha egyenesen a Rajk-perből ollóztak volna ki. A koncepciós hangú híradás akár vicces is lehetne, ha nem éppen egy letartóztatott szerencsétlen nyugdíjasról szólna, meg nem lenne még ott a háttérben 22 millió ember.

„Azzal, hogy rengeteg civilt és katonát megöltem és stratégiai fontosságú célt megsemmisítettem a Koreai Népi demokratikus Köztársaságban a koreai háború alatt, jóvátehetetlen támadást intéztem a KNDK kormánya és a koreai nép ellen” – ezekkel a szavakkal ismerte el állítólag a 85 éves Merril Newman, hogy a 60 évvel ezelőtt bűncselekményeket követett el. Az egykori veterán szavait némiképp árnyalja, hogy az észak-koreai hatóságok már 30 napja tartják őt fogva, miután tíz napos turista útja végén nem engedték ki az országból, azóta el van zárva a világtól és csak észak-koreai forrásból lehet tudni a sorsáról.

Október 26-án tért volna vissza Phenjanból az Egyesült Államokba, azonban indulás előtt a koreai hatóságok leszállították a repülőgépről. Egy nappal később minden magyarázat nélkül letartóztatták, azóta nagyon keveset lehet tudni a sorsáról, nyilvánosan az amerikai külügyminisztérium sem reagált az esetre.

Az Észak-Koreában letartóztatott amerikai nyugdíjas a korábbi hírek szerint egészségügyi szolgálatot végzett az 1950 és '53 közötti háborúban. Észak-Koreában egy barátjával turistaként tért vissza októberben, mert az elmúlt évtizedekben erős nosztalgiát érzett a táj iránt, ahol fiatalkorában katonáskodott.

Az észak-koreai állami hírügynökség (KCNA) szombaton közölte, hogy a férfi teljes körű beismerő vallomást tett a háborús cselekményekről. „Ha visszatérek az Egyesült Államokba, el fogom mondani az igazságot a KNDK-ról, és arról, hogy valójában hogyan élnek a koreai emberek”.

A közlemény szerint az idős amerikai nyugdíjas októberi útja során „megsértette a KNDK méltóságát és szuverenitását és becsmérelte az ország szocialista rendszerét”. Észak-Korea szerint Newman ezen kívül kémekkel és terroristákkal próbált kapcsolatot létesíteni, amit most állítólag szintén beismert – írj a aCNN.