Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Összecsapott a rendőrség és a tüntetők Kijevben

2013.12.01. 17:17
Az ukrán ellenzék általános sztrájkra szólította fel az országot, a fővárosi rendőrkapitány lemondott. Becslések szerint 200-700 ezer ember vonult utcára, az elnöki palotánál heves összecsapások voltak, miután ismeretlenek buldózerrel próbálták áttörni a rendőri kordont.

Megbénult az ukrán főváros központjának közlekedése, miután hatalmas tömeg vonult utcára Ukrajna EU-integrációját és az ország vezetőinek távozását követelve. Délutáni becslések már 200 ezer és 700 ezer közé tették a demonstrálók létszámát. Az elnöki hivatalnál összecsapások voltak, miután a tüntetők egy csoportja buldózerrel támadt a rendőrökre. Az összecsapásban legalább 53-an megsérültek, közülük 14-en kórházba kerültek, írja az MTI.

NATO: Nyugi!

Közleményben szólította fel vasárnap este Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár Ukrajnát, hogy tartsa tiszteletben nemzetközi kötelezettségeit, továbbá a szólás és gyülekezés szabadságát. „Minden felet arra kérek, hogy tartózkodjon az erőszaktól, és mindenáron kerülje el az erő használatát. Egy demokratikus társadalomban nem erővel és erőszakkal kell rendezni a politikai nézetkülönbségeket" – hangsúlyozta a dán politikus, aki egyúttal az alkotmányos és demokratikus normák betartására szólított fel. Rasmussen szerint Kijevben sok ukrán amellett emeli fel hangját, hogy az ország közeledjen az Európai Unióhoz, az embereknek pedig mindenhol jogukban áll, hogy véleményüket demokratikus módon kifejezzék.

A rohamrendőrök könnygáz- és hanggránátokat vetettek be a támadók ellen, akik válaszul tűzijáték-rakétákat, köveket, botokat dobáltak a rendfenntartók felé. A belügyminisztérium korábbi közlése szerint több mint száz rendőr és néhány támadó sérült meg. Az elnöki hivatal bejáratához vezető utat a rendőrök fémkorlátokkal és buszokkal torlaszolták el. Az elnöki hivatalnál tüntetők két csoportra oszlottak: az egyik oldal próbálja visszaterelni békés mederbe a tiltakozást, és a rendőrök védelmére kelt, a másik viszont újra és újra támadásba lendült. Kora estére a rohamrendőrök visszaszorították a támadókat, és normalizálódott a helyzet a hivatali épületnél.

Az ellenzéki vezetők szerint provokátorok szították a feszültséget a demonstrálók és a rendvédelmi szervek munkatársai között az elnöki hivatalnál. Vitalij Klicsko ökölvívó világbajnok, az Ütés (UDAR) párt elnöke arra szólította fel a tüntetőket, hogy ne engedjenek a provokációknak.

Az ellenzéki vezetők általános sztrájkra szólították fel az egész országot, Viktor Janukovics elnököt pedig lemondásra. Személyesen őt tartják felelősnek ugyanis azért, hogy nem jött létre az Ukrajna és az EU közötti társulási megállapodás a héten Vilniusban, az unió keleti partnerségi csúcsértekezletén. Közben Janukovics elnök vidéken, Kijev megyei rezidenciáján tanácskozást kezdett munkatársaival arról, mit tegyen a vezetés a kialakult helyzetben. 

Vasárnap délelőtt a demonstrálók egy csoportja behatolt a fővárost irányító adminisztráció épületébe, és elfoglalta annak első szintjét.

A városházára behatolók között sok a maszkot viselő férfi, akik a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt aktivistái. Magyarázatuk szerint arra kell a helyiség, hogy a demonstrálók megmelegedhessenek. Kijelentették, hogy a felső szinteket nem szállják meg, és igyekeznek biztosítani a rendet az épületben.

Az elnöki hivatal közelében lévő Szakszervezetek Házát is elfoglalta egy csoport tüntető, zömében szintén Szabadság párti aktivisták.

„Itt maradunk, felverjük a sátrakat. Ma általános sztrájkot kezdünk” – kiáltotta Oleh Tyahnyibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt elnöke a Függetlenség terét és környékét megtöltő tüntetők előtt.

Vitalij Klicsko lemondásra szólította fel Viktor Janukovics államfőt és kormányát, mondván, „ellopták” Ukrajna álmát az Európába való betagozódásról.

Szombaton az ukrán rendőrség különleges egységei erőszakkal oszlatták szét a Kijev főterén demonstráló Európa-párti tüntetőket. A rendőrség gumibotokkal és könnygázgránátokkal támadt a tüntetőkre. Az incidens miatt vasárnap lemondott a kijevi rendőrfőnök. 

Vasárnap vidéken is voltak EU-párti megmozdulások, még a főként orosz ajkúak és Janukovics-pártiak lakta városokban, így a kelet-ukrajnai Donyeckben és az ország déli részén lévő Odesszában, valamint Szimferopolban is. Kárpátalján, Ungváron néhány százan demonstráltak az ország európai integrációjáért.