Kilépnének a britek az EU-ból

2013.12.01. 09:32

A volt Tory külügyminiszter Malcolm Rifkind és a jelenlegi liberális miniszterelnök-helyettes Nick Clegg együtt állt ki az EU mellett, miután egy friss közvélemény-kutatás alapján jogosan aggódnak azok, akik attól tartanak, hogy a britek elhagyják az Uniót - írja a Guardian.

A több mint 5000 szavazó megkérdezésével készült felmérés szerint az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország és Lengyelország szavazópolgárai közül a britek bizonyultak a legellenségesebbnek az Unióval szemben, és ugyanitt a legkisebb a tagsági státusz támogatottsága. A megkérdezett németek és franciák ugyanakkor többségükben támogatnának egy olyan megegyezést, ami az Egyesült Királyságnak valamilyen különleges tagságot biztosítana. Ez azt jelenti, hogy David Cameronnak érdemes lehet küzdenie a brit különutasságért, ami mellett régóta kampányol.

A felmérés azt is alátámasztja, hogy a britek sokkal kevésbé tartják magukat európainak, mint a többi megkérdezett EU-állampolgár: amíg a britek 26 százaléka gondolja azt, hogy az EU „összességében jó”, addig 42 százalék vallja ennek az ellenkezőjét. Lengyelországban ugyanez az arány 62 százalék a 13-mal szemben, míg Franciaországban 36 a 34-gyel szemben.

Nem izgulnak ugyanakkor túlzottan a britek elvesztése miatt a megkérdezettek: míg a lengyeleknek 33, a franciáknak pedig 15 százaléka szerint van „jó hatással” az Egyesült Királyság az EU egészére, a németeknek csak 9 százaléka volt ezen a véleményen. Ráadásul a francia szavazóknak például csak 24 százaléka szerint lenne veszteség, ha a britek kilépnének az Unióból, miközben a németek 36, és a lengyelek 51 százaléka vélekedett hasonlóan.

Rifkind szerint valódi vitára van szükség az Unió valódi előnyeiről és hátrányairól, hisz a meggondolatlan kilépés nagy károkat okozna az országnak. Clegg szerint az Egyesült Királyság nemzeti érdeke, hogy az Unióban maradjanak, hiszen a világ legnagyobb egységes piacától munkahelyek milliói függenek.

Clegg úgy fogalmazott: „mindenki tudja, hogy az EU-t meg kell reformálni, de a parttalan kritika és a kilépésen való morfondírozás csak gyengíti az Egyesült Királyság vezető szerepét az Unióban és hátráltatja a reformokat. Többé nem az a kérdés, hogy ki van a reform ellen és mellett, hanem az, hogy ki az, aki elhiszi, hogy vezetők lehetünk az Unióban, és ki az, aki szerint ki kell lépnünk."