Nem mond le a thai miniszterelnök

2013.12.02. 10:28

Elutasította a tüntetők követeléseit Jinglak Sinavatra kormányfő, aki bejelentette: nem mond le posztjáról – írja a BBC. A miniszterelnök szerint a követelések teljesítése a hatályos alkotmány értelmében nem lehetséges, de nyitott az egyeztetésre. A tüntetők egyik vezetője, Szuthep Thaugszuban vasárnap azt követelte: Sinavatra mondjon le két napon belül.

„Bármit hajlandó vagyok megtenni, amivel boldoggá tehetem az embereket, de miniszterelnökként mindennek, amit teszek, az alkotmánynak megfelelően kell történnie” – mondta a kormányfő egy tévébeszédben.

A tüntetések eközben tovább folytatódtak, hétfőn újabb összecsapások törtek ki, amikor a demonstrálók megpróbálták elfoglalni a miniszterelnök hivatalát. A BBC szerint eddig négyen haltak meg a megmozdulásokban, amelyek egészen a múlt hétvégéig békésen zajlottak. Ekkor azonban a nagyjából ezer fős tömeg egy bangkoki stadion környékén kezdett garázdálkodni, ahol a kormány szimpatizánsai tartottak gyűlést. A rendőrök könnygázzal és vízágyúkkal oszlatták fel a tömeget.

Nem lett általános sztrájk

Szuthep Thaugszuban a hétvégén általános sztrájkra hívta fel a thaiföldieket, de a jelek szerint ez nem jött össze: az MTI azt írja, hogy az állami hivatalnokok és kormánytisztviselők hétfőn reggel a polgári engedetlenségre való felhívás ellenére rendre munkába álltak.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint néhány kormányzati intézményt – mint például a pénzügyminisztériumot – továbbra is a tüntetők tartanak megszállva, az ottani alkalmazottak ezért más állami épületben vették fel a munkát.