Az ukrán kormány is elismeri, hogy "voltak hibák"

Index, MTI
2013.12.03. 20:41
Miután a NATO-tagállamok külügyminiszterei jelezték az ukránoknak, hogy próbáljanak meg szóba állni egymással, Mikola Azarov ukrán kormányfő közölte, hajlandó tárgyalni az ellenzékkel.

 Mikola Azarov ukrán kormányfő kész tárgyalni a tüntetők és az ellenzék képviselőivel, de csak azzal a feltétellel, ha nem akadályozzák tovább az állami hivatalok munkáját - közölte kedden az ukrán kormány. Azarov elismerte, hogy kormánya munkájában "voltak hibák", ezért nyitott a kritikára és a párbeszédre.

"Van ugyanakkor egy nagyon fontos feltételünk: minden cselekedetnek az alkotmányosság és a jog tiszteletben tartásán kell alapulnia"

- közölte. Egyben elítélte a kijevi városháza elfoglalását és a fővárost irányító adminisztráció munkájának akadályozását.

Az amerikai külügyér is megszólalt

Azarov lépése azért sem váratlan, mert a NATO-országok külügyminiszterei kedden közös nyilatkozatban szólították fel az ukrán kormányzatot és az ellenzéket, hogy kezdjenek párbeszédet. A miniszterek elítélték, hogy a hatóságok mértéktelen erőszakot alkalmaztak a békés tüntetők ellen. Felszólították Ukrajnát, amely jelenleg az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet soros elnöki tisztét látja el, hogy tegyen eleget nemzetközi kötelezettségeinek, biztosítsa a véleménynyilvánítási és gyülekezési szabadságot.

Az atlanti szövetség szerint a kormányoldal és az ellenzék közötti párbeszéden túl a reformfolyamatnak is meg kell kezdődnie Ukrajnában. A miniszterek ugyanakkor közölték azt is, hogy Ukrajnát továbbra is a NATO fontos partnerének tekintik, és e partnerséget a demokratikus értékek alapján kívánják folytatni.

A NATO továbbra is segíteni fogja az ukrajnai reformfolyamatot

- áll a közös nyilatkozatukban.

A NATO-külügyminiszteri tanácskozás keddi hivatalos ülései után, a munkavacsora előtt tartott sajtótájékoztatóján John Kerry amerikai külügyminiszter is külön kitért Ukrajnára. Lényegében ugyanazt ismételte el, amit a kollégái, de a kijevi vezetésnek azt üzente: "hallja meg" azoknak az ukránoknak a hangját, akik szabadságban és jólétben akarnak élni.

Fico: ez az ukránok belügye

Nem mindenki volt ennyire megértő az ukrán ellenzékkel. Robert Fico szlovák kormányfő szerint az Európai Unió annyira szerelmes önmagába, hogy meggyőződése: rajta kívül nem létezik jobb a világon. Ficónak az nem tetszik, hogy az EU és Ukrajna nem írta alá a tervezett társulási megállapodást. Fico szerint az EU-tagság nem vallási előírás, minden érintett ország maga dönthet arról, hogy belép-e oda, és fontos stratégiai kérdésekben hogyan viselkedik.

Úgy gondolom, hogy az Európai Unió és Ukrajna közötti megállapodást alá kellett volna írni

- mondta a miniszterelnök. Szerinte ha aláírták volna, akkor az EU vezetőinek "most nem kellene a fejüket a falba verve, azon siránkozniuk, hogy elvesztettek egy párbajt egy másik féllel szemben." A helyzet megítélésénél tekintettel kell lenni arra, hogy "ki milyen ajánlatot tett" - közölte Fico, aki szerint az, ami Ukrajnában zajlik, az ottaniak belügye.

Klicskóéknak nem sikerült kormányt buktatni

Ahogy azt várni lehetett, az ukrán ellenzék, köztük Vitalij Klicsko, nem tudott elég támogatót gyűjteni a kormány leváltásához a parlamentben. Viktor Janukovics a politikai válság ellenére Kínába utazott. Közel tízezren tüntetnek Kijev központjában a kormány és az elnök leváltását követelve.

Az országban könnyen fizetésimérleg-válság alakulhat ki, ha elhúzódik a belpolitikai feszültség, vélekednek londoni elemzők. Kedden meredek drágulással idei éves csúcsára emelkedett a londoni kereskedésben az ukrán államadósság-törlesztési kockázat fedezeti ügyleteinek költsége.

Úgy látszik az oroszok nem akarják elengedni Ukrajna kezét és engedményeket tesznek. Kedden a Gazprom megegyezett az ukrán Naftogazzal, hogy az 2013 október-decemberi földgázért esedékes kifizetési kötelezettséget átütemezik tavaszra. A Naftogaz szerint ezzel a gáz szállítása - pénzügyi nehézségek ellenére is - megoldott lesz a további régiók felé.  Az ukrán félnek már most 765 millió dollár tartozása van a gáz miatt, a Gazprom felé.