Megtalálták az ellopott radioaktív anyagot

2013.12.05. 14:27

A mexikói rendőrség megtalálta a hétfőn ellopott radioaktív kobalt-60-as izotópot annak a benzinkútnak a közelében, ahol elrabolták az orvosi kezelésekhez használt anyagot szállító kamiont – írja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). A kamion egy nukleáris szemetet tároló lerakóhelyre szállította az izotópot, amikor fegyveresek támadtak a sofőrre, aki megállt egy benzinkúton, hogy aludjon egy kicsit. A rablók a sofőrt kidobták a kamionból, megkötözték, majd elhajtottak. A tolvajok valószínűleg belehalnak a sugárfertőzésbe, mivel kinyitották az izotóp védőburkát.

Az ellopott izotópot egy mezőn találták meg Hueypoxtla város közelében, Mexikó államban. A tolvajok kivették védőburkából a rendkívül veszélyes, sugárzó izotópot, de nincs jele annak, hogy egyébként megsérült. A környéken nem mértek jelentős radioaktív sugárzást, így a város lakói nincsenek veszélyben. A rendőrség egy 500 méteres átmérőjű körben lezárta a területet, ahol az izotópot megtalálták.

Azok viszont, akik kinyitották a védőburkot, akár halálos dózisú sugárzást is kaphattak. „Nagyon nagy a kockázata annak, hogy az az ember, aki kivette a tokból az izotópot, meghal” – mondta a mexikói atomenergia-biztonsági bizottság fizikusa, Mardonia Jimenez. A fizikus szerint még maximum három napig élhetnek a tolvajok.

A NAÜ a legveszélyesebb sugárzási kategóriába sorolja a kobalt 60-as izotópot, amelyet egyébként a rák sugárterápiájában használnak. Ez azt jelenti, hogy ha nem megfelelően kezelik, akkor az izotóp rendkívül veszélyes, és maradandó károsodást okozhat annak, aki hozzáért, vagy néhány percnél tovább a közelében van. A halálos dózishoz már 6-8 perc is elég az izotóp közvetlen közelében – mondta Fred Mettler, a University of New Mexico radiológusa. A tolvajok nem jelentenek veszélyt a többi emberre. A kórházakat már figyelmeztették, hogy különösen figyeljenek a sugárbetegség tüneteivel jelentkező emberekre.