Több százmillió mobilt követ az NSA

2013.12.05. 00:15

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) közel ötmilliárdszor ment adatokat naponta mobiltelefonok helyzetéről világszerte - írja a The Washington Post. A lap szigorúan titkos, Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokra és hírszerzőkkel folytatott interjúkra hivatkozik. Az adatok lehetővé teszik az ügynökségnek, hogy korábban elképzelhetetlen módon kövessék emberek mozgását és feltérképezzék a kapcsolataikat - írják. Ez azt jelenti, hogy az ügynökségnek több százmillió készülék (és tulajdonosaik) hollétéről vannak adatai.

A lapnak nyilatkozott az adatgyűjtésről az NSA egyik magas rangú tisztviselője, név nélkül, de az ügynökség engedélyével. Elmondta, hogy rengeteg adatot tudnak szerezni azzal, hogy figyelik a mobilhálózatokat összekötő csatornákat és az évente külföldre utazó több tízmillió amerikai mobiljainak cellainformációit. Az adatgyűjtés az NSA szerint természetesen teljesen törvényes.

Lesznek még meglepetések

Az angol The Guardian főszerkesztője, Alan Rusbridger hétfőn az angol parlament belügyi bizottságának meghallgatásán azt állította, hogy a lapja csak 1 százalékát publikálta azoknak az amerikai tikosszolgálati NSA-iratoknak, amelyeket Edward Snowdentől kaptak.

Rusbridger megemlítette, hogy eddig csak az NSA-megfigyelések mértékéről közöltek cikksorozatot. Hozzátette, hogy a lap újságírói nagyon óvatosak voltak a titkos iratok közlésénél, és nagyon körültekintően választották ki a megjelenítendő információkat. A titkosszolgák nevét egyik esetben sem fedték fel. A főszerkesztő szerint a lapnál közel 58 ezer fájl található.