Hatvan éve nem látott vízszintet hozhat Xavér

2013.12.05. 22:16 Módosítva: 2013.12.05. 22:23

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a Xavér nevű vihar elérte az Északi-tenger partját, és több helyen 115 kilométer per órás erősséggel süvít dél felé. A partmenti települések az első lökéseket könnyedén vették, nagy kárról még nem jött hír, de az éjszaka kemény lesz: a víz akár 3,5 méterre is felcsaphat egy-egy viharos hullámmal.

A hamburgi halpiac csarnoka és a környező épületek már délután víz alatt álltak, Berlinben délután 3 és 5 óra között 25 helyre hívták ki a tűzoltókat, este még nagyobb forgalomra számítanak. Ott rendkívüli állapotot rendeltek el, a Berliner Zeitung szerint este 10-kor csapott le az első villám, rögtön az Alexanderplatz fölött.

Az északi Schleswig-Holstein tartományban délután óta vízügyi és tengeri szakember dolgoznak a biztonságon. A vonatok nem járnak, a Sylt vasút is leállt, péntekre iskolaszünetet rendeltek el.

Olvassa el, hogyan készültek a viharra a németek. 

Meséljen!

Xavér közelében van? Bedeszkázott ablaka alatt, remegő kézzel pötyögi telefonjába a sorokat? Esetleg bátran fotózza a leszakadó faágakat és csekkolja az Instagram-lájkokat? Írja meg nekünk a tema@mail.index.hu-ra!

Dániában három, Nagy-Britanniában már két ember életét követelte a vihar. A CNN azt írja, Skóciában és Írországban több tízezren maradtak áram nélkül. Bár már 33 ezer háztartásban helyreállították a villanyt, további több mint ötvenezerben még nem sikerült. Norfolknál több várost is kiürítettek, mert a szakértők arra számítanak, hogy a vízszint magasabb lesz, mint a pusztító 1953-as vihar idején.

Európa több északi repülőterén is gondot okoz a Xavér orkán, a koppenhágai Kastrup repteret például lezárták, már csak azokat a gépeket fogadják, amelyek a légtérben vannak. Hamburgban az Easyjet londoni, bázeli, valamint a Lufthansa düsseldorfi és müncheni járatát törölték, pénteken pedig délután fél egyig 39 járat nem fog elindulni a csütörtök esti járatinformációk szerint.

Stockholmban és Amszterdamban sem indult el több járat este. A holland KLM légitársaság bázisául szolgáló Amsterdam-Schipol repülőterén 15 járatot töröltek az esti menetrendből, további kettő pedig késik.

Malmöben, Sturupról a Scandinavian (SAS) és a Malmö Aviation Stockholm-Arlandára induló csütörtök esti és péntek reggeli járatait törölték. Stockholmban a központi repülőtéren a legtöbb járat vagy késve, vagy el sem indul. Törölték egyebek mellett a Scandinavian Koppenhágába, Billundba és Malmőbe, a Norwegian Göteborgba és a Germanwings Hamburgba tartó járatát is.

A Budapestre tartó járatok közül csak a KLM Amszterdamból érkező esti járata érintett, ezt törölték.