Ilyen volt Xavér éjszakája

2013.12.06. 08:14

Legalább három ember meghalt az Észak-Európára lecsapó Xavér orkánban – írja a BBC. Skóciában egy teherautót sofőrrel együtt fújt el a szél, Angliában egy fa temetett maga alá egy férfit, míg Dániában szintén egy felborult teherautó követelt halálos áldozatot. Lengyelországban egy autóra dőlt fa ölt meg három embert. A svéd partoknál két tengerészt söpört el a szél hajójuk fedélzetéről, a légi és a tengeri mentők sem találtak rájuk, így őket is valószínűleg az áldozatok közé lehet sorolni.

Az akár óránkénti 228 kilométeres lökésekkel dühöngő vihar több fronton is óriási kihívással szembesítette az észak-európai országokat.

Az egyik problémát a tengerpartokon tapasztalható óriási árhullámok jelentik, melyek elől Walesben és Kelet-Angliában mentőcsapatoknak kellett evakuálni néhány part menti lakót. A Temze mentén lezárták a Londont védő töltést

A hullámok árvizeket is eredményeztek, nemcsak Hamburg egy része került tenger alá, de a nagy tengerszint alatti területekkel rendelkező Hollandiában is el kellett rendelni a legmagasabb fokozatú riadót, és az erre az esetre tartogatott különleges gátakat is felhúzták.

Lengyelország és Németország északi részein a legtöbb iskolát bezárták. A szél sok helyen elérte a 150 kilométeres sebességet, Skóciában pedig csütörtökön néhol 220 kilométer per óránál is erősebb volt. Svédországban és Norvégiában rengeteg helyen megszűnt az áramszolgáltatás, Lengyelországban pedig 400.000 lakás maradt áram nélkül. 

A másik probléma a közlekedési káosz. A holland KLM légitársaságnak 84 járatot kellett törölnie, a glasgow-i, az edinburghi, az aberdeeni és a hamburgi reptér pedig szinte teljesen leállt – ez utóbbinál nem kevesebb mint 120 járatot töröltek vagy irányítottak át. A gdanski repülőtéren pénteken reggel valamennyi repülőjáratot törölték.

De Skóciában és Észak-Angliában a megrongált berendezések és a sínekre került hulladék miatt a vasúti közlekedést is fel kellett függeszteni. Svédországban és Dániában is megálltak a vonatok, és a két ország közti szoroson átívelő Öresund hidat csütörtök este lezárták. A hidat péntek délután újranyitották ugyan, de a kompok nem járnak.

Felső-Ausztria és Salzburg tartományokban hatszáz tűzoltó dolgozott az éjjel kidőlt fák eltakarításán. Salzburg közelében pedig péntek reggel, frontálisan összeütközött egymással egy turistabusz és egy teherautó, a teherautó sofőrje meghalt a balesetben. A feltételezés szerint egy erős széllökés átsodorta az út másik oldalára a buszt, és a szemből érkező tehergépkocsi vezetője már nem tudott kitérni előle. Felső-Ausztria hegyvidékein pedig fokozott lavinaveszélyt jelentettek pénteken a viharos szél miatt.