Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Harry herceg feladta a versenyt

2013.12.07. 23:52

Mégsem versenyez majd Harry herceg a sebesült veteránokkal, hogy ki ér oda előbb a Déli-sakra, mert rájöttek, hogy ez túl veszélyes lenne – írja a Telegraph. Az expedíciót viszont folytatják a Déli-sarkpontig, azzal a különbséggel, hogy mostantól nem verseny, csak közös séta formájában, mivel útközben kisebb sérüléseket, sőt, a kísérők közül többen maradandó egészségkárosodást szenvedtek.

A herceg és csapata a túra hátralevő részét az eddig konkurens amerikai és a Brit Nemzetközösség csapataival együtt teszi meg. Egy a sarkponttól 112 kilométerre lévő helyen fognak találkozni, ahová járművekkel viszik őket, majd innen közösen gyalogolják le a fennmaradó távot.

Mint ahogy korábban a Velvet megírta, Harry herceg egy jótékonysági túrára szánta el magát az Antarktiszon. Ráadásul nem is akármilyenre: sebesült veteránokkal nyomnak le egy nagy menetet a világ legdélibb pontjára. Három darab hétfős csapat vesz részt a Walking with the Wounded (Gyalogtúra a Sebesültekkel) nevű vándorláson, amin adományt gyűjtenek a harctéren megsérült brit, amerikai, ausztrál és kanadai katonáknak.

A menetrend szerint Harryék november 17-én érkeznek Londonból a dél-afrikai Fokvárosba, ahonnan két nappal később repülnek az orosz Novolazarevszkaja kutatóállomása akklimatizálódni. A sarkköri tavaszban 335 kilométert kell majd megtenniük ezután, napi 15-20 kilométeres bontásban.

A terv annyiban változott, hogy a három csapat mostantól nem versenyez egymással, illetve egy rövidebb szakaszt átugranak a résztvevők, de a Déli-sarkpont elérését nem adták fel.

A brit hercegnek nem ez az első hasonló küldetése, 2011-ben az Északi-sarkot is megjárta, ahogy arról az expedícióról készített videó is tanúskodik: