Megtámadtak egy rendőrséget Kolumbiában

2013.12.08. 09:35

Kilencen haltak meg Kolumbiában egy rendőrség elleni támadásban. A halottak közt civilek, katonák és rendőrök is vannak – írja az MTI. Az elnök, Juan Manuel Santos elmondta, hogy a támadásban öt katona, három civil és egy rendőr halt meg. 23 civil, 12 rendőr és 3 katona megsebesült.

Az államfő 26 ezer dolláros jutalmat ajánlott fel annak, aki segít megtalálni a támadókat.

Az eset Cacua megyében történt. Egy rendőrparancsnok a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű lázadószervezetet hibáztatja a történtekért; mint elmondta, a lázadók aknagránátokat lőttek ki egy teherautóról a rendőrőrsre.

Tárgyalás van, tűzszünet nincs

A FARC képviselői tavaly óta béketárgyalásokat folytatnak a kormánnyal, mert szeretnék lezárni az ötven éve tartó fegyveres konfliktust. A FARC 1964-ben alakult, főleg a szegény földművesek védelmére. A kormány ellen vívott összecsapásokban legalább 600 ezren meghaltak és 15 ezren eltűntek, 3,7 millióan pedig elmenekültek a lakóhelyükről.

Santos hajlandó volt tárgyalni a FARC-kal, de még ekkor sem volt hajlandó tűzszünetet hirdetni. A felek egy hónapja abban állapodtak meg, hogy a FARC párttá alakulhat, és a jelöltjei akár az államfői posztért is indulhatnak. Ez az egyezség viszont csak akkor lép életbe, ha végül átfogó, több területet is érintő megállapodás születik.