Rejtély, miért zuhant le a glasgow-i helikopter

2013.12.09. 18:41

Nem volt hibás a hajtóműve a glasgow-i pubra zuhanó helikopternek. A légi balesetek kivizsgálását végző brit hatóság előzetes jelentése szerint a gép rotorjai valamiért mégsem forogtak a szerencsétlenség pillanatában - írja az MTI. A skót rendőrségi helikopter november 29-én zuhant egy péntek este teljesen tömött glasgow-i pubra. A helikopter átütötte a The Clutha nevű hely lapos tetőszerkezetét. A balesetben kilencen haltak meg és 32-en megsérültek.

Az AAIB hétfőn kiadott vizsgálati összefoglalója szerint semmi nem utal arra, hogy a helikopter két hajtóműve hibás lett volna. Az AAIB jegyzőkönyve azt is kizárja, hogy a helikopternek elfogyott volna az üzemanyaga. Mégis,a becsapódás pillanatában valószínűleg sem a fő-, sem a hátsó rotor nem forgott.

Egyelőre nem tudják, mi okozta valójában a balesetet. A vizsgálat még hónapokig tarthat, amit megnehezít, hogy a helikoptereken nem volt felszerelve a repülési adatokat rögzítő fekete dobozzal. A Guardian úgy tudja, a szemtanúk szerint a baleset előtt egyik propeller sem forgott, és tűzijátékszerű szikraeső hullott a helikopterből.

A helikopter pilótája kifejezetten tapasztalt volt, korábban két évtizedig a brit királyi kötelékében repült Chinook helikoptereken, frontszolgálatot teljesített mindkét Öböl-háborúban és Afganisztánban, de Boszniában, a Falkland-szigeteken és Észak-Írországban is szolgált.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport