Zsuzsanna
-1 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Kivégezték Kim Dzsongun nagybátyját

2013.12.12. 23:05 Módosítva: 2013.12.13. 02:43
A katonai bíróság árulónak nyilvánította, kivégezték Kim Dzsongun sokáig befolyásos nagybátyját, Csang Szongtheket, akit hétfőn fosztottak meg minden tisztségétől hivatalosan. Kim Dzsongun tisztogatásba kezdhetett, ami miatt délen is aggódnak.

Az elmúlt években Csang Szongthek volt Észak-Korea második legbefolyásosabb embere, de a KCNA állami hírügynökség megerősítette, hogy Kim Dzsongun nagybátyja nemcsak kegyvesztett lett, hanem ki is végezték, írja a BBC. Csang csütörtökön állt hadbíróság elé, ott árulónak nyilvánították, és hamar végrehajtották az ítéletet.

A CNN szerint az állami hírügynökség „hitvány söpredéknek" írta le Csangot, aki intrikával és megvetendő módszerekkel puccson dolgozott, és végső soron a legfőbb hatalmat akarta megszerezni. A KCNA azt állította, hogy tárgyalásán minden vád bizonyosságot nyert Csang ellen, aki el is ismerte tetteit.

Kim Dzsongun látványosan távolította el maga mellől Csangot, a phenjani politikai harcok korábbi nagy túlélőjét, aki vaskohót, házi őrizetet, gyanús körülmények között szenvedett autóbalesetet is átvészelt már. Feltehetően nem akart maga mellé egy olyan régenst, aki túlságosan befolyásos, és fenyegetést jelenthetett volna.

Lényegében 2008-tól, Kim Dzsongil feltételezett agyvérzésétől kezdve ő lett az észak-koreai diktátor utódlását előkészítő időszak kulcsfigurája, aki szürke eminenciásként feleségével, Kim Kjonghival, Kim Dzsongil nővérével együtt a háttérből egyengette Kim Dzsongun felemelkedését és hatalmának megszilárdítását. Csangot 2010-ben nevezték ki a legfelsőbb döntéshozó testület, a Nemzetvédelmi Bizottság alelnökévé.

A dokumentumfilmből is kivágták

A dél-koreai titkosszolgálat még előző héten jelentette be, hogy minden bizonnyal félreállították Csang Szongtheket, két közeli tanácsadóját pedig nemrég korrupciós vádak alapján kivégezték. Erre utaltak azok a hírek is, miszerint a befolyásos nagybácsit kivágták egy dokumentumfilm tizenhárom jelenetéből.

A KCNA végül hétfőn erősítette meg a híreket. Külön megalázó lehetett Csangnak, hogy az állami tévében bemutatták, amint katonák a székéről rángatták ki egy ülésről. Már a hét elején megfosztották minden hivatalos pozíciójától, és kizárták az állampártból is.

Hivatalosan azzal vádolták meg, hogy drogozik, sorra váltogatja a barátnőit, ráadásul ellenforradalmi frakciót szervezve saját hatalmát építi ki az állampárton belül. A közlemény szerint „nem nézhették tovább tétlenül", ahogy a kapitalista életvitel szelétől megcsapott Csang saját embereit ülteti vezető pozíciókba. A hivatalos közlés szerint a döntést vasárnap hozták meg a Munkapárt legmagasabb szintű ülésén, de valójában már korábban, novemberben megszülethetett.

Már hetek óta tarthat a tisztogatás

Csoma Mózes, az ELTE Koreai Tanszékének vezetője azt mondta, a tisztogatás már korábbi megindulására utalhat, hogy hét-nyolc hete Kínába szökött egy Csanghoz közel álló pénzügyi szakember. Úgy tűnik, hogy Kim Dzsongun az apja korabeli katonai vezetőket, politikusokat és kádereket távolítja el a közvetlen hatalom közeléből.

Ezt támasztja alá a vezérkari főnök tavalyi leváltása után idén májusban a hadügyminiszter félreállítása is. Szintén kivégezték az elmúlt hónapokban Kim Dzsongun volt barátnőjét, aki a vádak szerint többek között „erkölcstelen videókban" szerepelt.

A dél-koreai országegyesítési miniszter a hét elején még úgy vélte, Csang és felesége – akivel egyébként állítólag már egy ideje külön élnek – élete egyelőre nincs veszélyben, azonban tévedett. Arról egyelőre nem érkeztek hírek, hogy mi a helyzet Csang feleségével, Kim Dzsongun nagynénjével. December 17-én, Kim Dzsongil halálának évfordulóján megemlékezést tartanak majd Phenjanban, ezen derülhet ki, hogy kik tartoznak most Kim Dzsongun belső köréhez.

Délen aggódnak

Pak Gun He dél-koreai elnök asszony a tisztogatások hírére azt mondta, hogy Észak-Korea terrorral próbálja erősíteni Kim hatalmát. Az AP szerint a déli kormány attól tart, hogy  a Kim Dzsongil halála utáni testületi vezetés kulcsfigurájának eltávolítása a két Korea kapcsolatában is bizonytalanságot jelenthet. Sokan Csangot tartották a kínai mintára tervezett gazdasági reformok legfontosabb támogatójának.

A két Korea viszonyában fontos fejleményt jelentett, hogy öt hónapos szünet után szeptember közepén újranyitották a közösen, északi területen működtetett keszongi ipari parkot. A cél az eredeti, az év eleji fagyos viszony előtti időszakban tapasztalt forgalom helyreállítása. Észak- és Dél-Korea viszonya azután vált ismét feszültté márciusban és áprilisban, hogy Phenjan nukleáris csapással fenyegette meg az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlatot tartó szomszédját. Észak-Koreának jelentős hadereje van, és több nukleáris tesztet is végrehajtott az utóbbi években.

A kivégzésre az Egyesült Államok is reagált, Patrick Ventrell, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője "az észak-koreai rezsim kivételes kegyetlenségének újabb példájá"-nak titulálta.