Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Így korlátozná Nagy-Britannia a bevándorlást

2013.12.15. 14:55

Azt már korábban hangsúlyozta David Cameron, brit kormányfő, hogy valamit ideje kezdeni a bevándorlókkal, de egy kiszivárgott tervezet most számszerűsíti is a kérdést a The Sunday Times szerint: Évente legfeljebb 75 ezer külföldi EU-állampolgár települhetne le Nagy-Britanniában.

A konzervatív brit lap által megszerzett bizalmas belügyminisztériumi jelentés szerint magasan képzett munkavállalók még a nyugat-európai EU-társállamokból, Németországból, Hollandiából, Ausztriából is csak akkor telepedhetnének le Nagy-Britanniában, ha már van állásajánlatuk, az alacsonyabb képesítésűek pedig csak olyan állásokat tölthetnének be, amelyek szerepelnek a hiányszakmák országosan összeállított listáján, írja az MTI.

A The Sunday Times által látott belügyminisztériumi tervezet alapján a külföldi EU-tagállamokból érkezők nagy-britanniai tartózkodásuk első öt évében nem igényelhetnének adókedvezményeket és egyéb kedvezményes juttatásokat, egyes állástípusokat a kormány "nemzeti preferencia" alapján brit állampolgároknak tartana fenn, emellett általánosan korlátozná a munkaerő-beáramlást az új, szegényebb EU-tagállamokból addig, amíg azok hazai összterméke (GDP) el nem éri a brit GDP-érték 75 százalékát.

A brit belügyminisztérium 32 oldalas tanulmánya szerint - amely a szabad munkaerő-áramlás nagy-britanniai hatásait összegzi - a korlátozatlan beáramlás politikáját szervezett bűnözői hálózatok kábítószer- és embercsempészetre használják ki, és a nyitott uniós határok alapelve a brit utcákon megjelenő koldusok, hajléktalanok számának "drámai" emelkedéséhez is vezetett. Emellett e politika ösztönzi a "kedvezmény-turizmust" is, megterheli a brit közszolgáltatási rendszert és "társadalmi feszültségeket szít" a helyi közösségekben - olvasható a The Sunday Times által ismertetett jelentésben.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, David Cameron miniszterelnök november végén a Financial Timesnak írt cikkében írt arról, hogy „új alapokra kell helyezni a munkaerő szabad mozgását az Európai Unión belül, mivel a közép- és kelet-európai EU-tagállamokból érkező hatalmas tömeg megmutatta, hogy a jelenlegi szabályozás rossz„. Több változtatást is javasolt többek között azt, hogy a többi uniós országból érkezők a jövőben nagy-britanniai tartózkodásuk első három hónapjában nem igényelhetnek álláskeresőknek járó, anyagi jellegű szociális juttatásokat. 

A brit munka- és nyugdíjügyi minisztérium a minap azt jelentette be, hogy megfelelő angol nyelvtudást kell igazolniuk ezentúl a Nagy-Britanniában munkát vállaló külföldieknek ahhoz, hogy bizonyos jövedelemkiegészítő szociális támogatásokat igénybe vehessenek.

London a szigorítási tervek miatt máris komoly konfliktusba keveredett az EU-bizottsággal és személyesen Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztossal, akinek nemrégiben elhangzott bíráló kijelentéseit éles ellenkritikák fogadták brit politikusok és a brit sajtó részéről is.