Natália
2 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

Itt az 50 kilós, színarany Mao-szobor

2013.12.15. 16:33

Nyolcvan centiméter magas, ötven kilós és több mint 100 millió jüant (3,6 milliárd forint) ér az a Mao Ce-tung szobor, amelyet a hét végén mutattak be a dél-kínai Sencsen városában.

A fehér márványtalapzaton nyugvó, az egykori kommunista vezért fotelben ülve ábrázoló alkotás Mao születésének másfél hét múlva esedékes 120. évfordulójára készült - írja az MTI. A közrádió beszámolója szerint húsz művész nyolc hónapon át dolgozott rajta, ötven kiló aranyat, jádét és más drágaköveket felhasználva.

December végén Mao szülőhelyére, Saosan városba szállítják Sencsenből. A december 26-i megemlékezéseket illetően Hszi Csin-ping államfő a kormány általános takarékossági kampányára emlékeztetve "visszafogottságot és gyakorlatiasságot" kért. Kínai sajtóhírek szerint ugyanakkor az évfordulós események fő helyszínéül szolgáló Saosan város és Hunan tartomány eddig több mint egy tucat programra kétmilliárd jüant (72 milliárd forint) költött, ami Saosan éves GDP-jének a fele.

Nemcsak Mao szülőházát újították fel, hanem turistaközpontot is kialakítottak körülötte, új autóutakat, vasútállomásokat építettek. A bejelentett rendezvények közt egy tízezer fős közös éneklés, tésztafesztivál, színházi előadások, óriástűzijáték szerepel.