Szabadulása előtt halt meg a brit orvos Szíriában

2013.12.17. 15:33

Szíriai börtönben halt meg egy brit orvos, a brit külügyminisztérium a szíriai kormányt, illetve Bassar el-Aszad elnököt hibáztatja. A 32 éves sebészt több mint egy éve börtönözték be, amikor Aleppo városába utazott, hogy civileknek segítsen, írja a New York Times.

Abbas Khan bátyja, Afrinze Khan szerint a szíriai biztonsági szolgálat korábban azt ígérte, hogy ezen a héten szabadon engedik az orvost. Elmondása szerint ezt a szíriai kormány is szavatolta, amiről öccse is tudott, és várta szabadulását. Ennek ellenére amikor az anyja legutóbb meg akarta látogatni Abbas Khant, a börtönben azt közölték vele, hogy a férfi meghalt. 

A brit külügyminisztérium szerint nagyon gyanús az orvos halála, azt kérték Szíriától, minél hamarabb tisztázzák a férfi halálának körülményeit. 

A Khan család most zaklatott és dühös, mert szerintük a külügyminisztérium 13 hónapon át vonakodott cselekedni. A külügy közleményében kérdezte Szíriát, hogy igaz-e a halálhír. Ha a hír igaz, a minisztérium nyomást fog gyakorolni, hogy kiderítsék, mi történt, írták. A hivatal azt is próbálja kinyomozni, milyen körülmények között és pontosan miért tartották fogva Dr. Khant, illetve hogyan bántak vele az elmúlt évben. Korábbi hírek szerint rabsága alatt a férfi lefogyott, és amikor anyja egyszer meglátogatta, nehezen járt, mivel állítása szerint megkínozták.