Hodorkovszkij kérte Putyin kegyelmét

2013.12.20. 19:08

Valóban Mihail Hodorkovszkij kérte az elnöki kegyelmet az orosz elnöktől. Az erről szóló levelet november 12-én küldte el Vlagyimir Putyinnak a tíz éve börtönben ülő egykori milliárdos. Putyin pénteken írta alá az amnesztiáról szóló rendeletét.

Közleményében azonban Hodorkovszkij hangsúlyozta: bűnösségének elismeréséről nem volt szó a levélben, amelyben családi okokra hivatkozott elnöki kegyelmet kérve.

„Szeretném mindenkinek, aki végig követte a Jukosz ügyét,  megköszönni a támogatást amelyet én és a családom kapott és mindenki, akit igazságtalanul elítéltek és most is üldöznek. Nagyon várom a percet, hogy megölelhessem családomat és kezet szoríthassak barátaimmal, kollégáimmal” – írta Hodorkovszkij.

A német diplomácia veteránja segített

Az ügyben Németország szereplése nyilvánvalónak tűnt azután, hogy Hodorkovszkij szabadulása után azonnal Berlinbe repült. Az indoklás szerint azért, hogy találkozzon ott ápolt édesanyjával, ám az asszony a Kommerszanttal közölte: ő Oroszországban van, de kész azonnal Németországba repülni.

A Jukosz egykori elnökét a berlini repülőtéren a német külügyminisztérium képviselője fogadta. Nem sokkal később a német kormány szóvivője tolmácsolta Angela Merkel szavait. Steffen Seibert szerint a kancellár boldog volt, hogy Hodorkovszkij kiszabadult. A szóvivő elmondta, hogy ebben nagy szerepe volt Hans-Dietrich Genschernek. Az egykori német külügyminiszter aktívan részt vett a kulisszák mögött abban, hogy ez megtörténhessen.

Lebegyev marad

Hodorkovszkij üzlettársa Platon Lebegyev nem kért kegyelmet, így az üzletember továbbra is börtönében marad.

Harmadik per helyett szabadulás

Az orosz sajtó szerint továbbra is aktuálisak azok a hírek, amelyek szerint a hatóságok egy harmadik Jukosz elleni pert fontolgatnak. Ebben egy tízmilliárd dolláros összegről van szó, amit a mára felszámolt olajcég egykori vezetői tüntettek el 2005-ben. Az összeg a felett a 25 milliárd dollár felett van, aminek elsikkasztásáért 13, majd a felülvizsgálat után 11 évre ítélték el Hodorkovszkijt és Lebegyevet.

Bár Putyin a csütörtöki sjatókonferencián valószínűtlennek tartotta, hogy harmadik ügy is indulna, korábban Alekszandr Zvjagincev, a legfőbb ügyész helyettese úgy nyilatkozott, hogy ezzel kapcsolatban már folynak a nyomozások.