Hodorkovszijra vár az orosz ellenzék

2013.12.21. 12:04 Módosítva: 2013.12.21. 16:51

Az orosz ellenzéki politikusok ritka kivételektől eltekintve üdvözölték Mihail Hodorkovszkij elengedését a börtönből, de szögesen ellentétes véleményeket fogalmaztak meg a volt olajmágnás politikai jövőjéről, írja az MTI a BBC-re hivatkozva.

A BBC orosz nyelvű hírszolgálata arra kereste a választ, hogy szabadulása után összefoghatja-e az orosz ellenzéket Hodorkovszkij, de az ellenzéki politikusok válaszában csak egy dolog volt közös: mindenki azon az állásponton van, hogy meg kell várni, amíg ő maga nyilatkozik saját terveiről.

Szergej Davidisz, a hivatalosan be nem jegyzett December 5-e Párt egyik vezetője szerint Hodorkovszkij erkölcsi tekintély lesz: „mindenki ismeri, tízéves fogva tartása idején tanúsított bátor kiállása jelentős emberré emelte őt országos szinten, de nem annyira politikai, mint társadalmi viszonylatban”. Szergej Mitrohin, a Jabloko nevű liberális párt vezetője egyáltalán nem gondolja azt, hogy Hodorkovszkij egységbe fogja tömöríteni az orosz ellenzéket. Felhívta a figyelmet arra, hogy pártja egyáltalán nem ért egyet a volt elítélt korábbi cikkeiben foglaltakkal, miszerint Oroszországban baloldali fordulatra van szükség.

Dmitrij Gudkov, az Igazságos Oroszország nevű ellenzéki párt parlamenti képviselője szerint kétség nem férhet hozzá, hogy az ellenzékben sokan tisztelik Hodorkovszkijt, és mindenki repes az örömtől, hogy végre elnyerte szabadságát. Gudkov azt mondja, hogy pártja hajlandó támogatást nyújtani neki még abban az esetben is, ha jelöltetné magát az orosz törvényhozás mellett működő emberi jogi biztosi tisztségre, annál is inkább, mert hamarosan lejár Vlagyimir Lukin biztos mandátuma.

Dmitrij Gyemuskin, az Oroszok elnevezésű nacionalista mozgalom vezetője, a kormányellenes tiltakozó menetek egyik szervezője szerint a nacionalisták számára Hodorkovszkij elfogadhatatlan személy, és mindig is az volt. 

Arról tegnap számoltunk be, hogy valóban Mihail Hodorkovszkij kérte az elnöki kegyelmet az orosz elnöktől. Az erről szóló levelet november 12-én küldte el Vlagyimir Putyinnak a tíz éve börtönben ülő egykori milliárdos. Putyin pénteken írta alá az amnesztiáról szóló rendeletét. Közleményében azonban Hodorkovszkij hangsúlyozta: bűnösségének elismeréséről nem volt szó a levélben, amelyben családi okokra hivatkozott elnöki kegyelmet kérve.

Mennyi pénze maradt Hodorkovszkijnak?

A Jukosz egykori főrészvényese és Oroszország valaha leggazdagabb embere valószínűleg még ma is jelentékeny vagyonnal bír: az orosz média 200 millió euróra (mintegy 60 milliárd forint) becsülte az olajmágnás kezén lévő összeget. A közszájon forgó adatot hivatalos források nem erősítették meg, így pontosan nem tudni, hogy a Jukosz szétdarabolása és a börtöntáborban eltöltött tíz év után mennyi maradt Hodorkovszkij vagyonából.

A kérdés időről időre felmerül, hiszen a most ötvenéves orosz olajmágnás nem csupán a legjobb – és legdrágább – ügyvédeket foglalkoztatja évek óta, hanem költséges PR-cégeket is csatasorba állított, hogy maga mellé állítsa a közvéleményt.

Saját internetes oldalán Hodorkovszkij 2011-ben a következőképpen válaszolt arra a kérdésre, hogy még mindig milliárdosnak tekinthető-e: "Vicces kérdés. Tegyék fel az ügyvédeknek is. Ők azok, akik mindent tudnak. Ezt én is nagyon szeretném tudni."

Hodorkovszkij jogászai leszögezték, hogy az oligarchának már nincsenek milliárdjai. Ezt azonban valószínűleg annak tudatában jelentették ki, hogy az orosz állam hatalmas követeléseket támasztott Hodorkovszkij ellen, akit csalás és adóelkerülés, pénzmosás és kőolajlopás miatt 2005-ben tizennégy, majd később tizenhárom év börtöntáborra ítéltek az orosz hatóságok.

Az egykori milliárdos New Yorkban élő fia, Pavel tavaly októberben az Echo Moskvy rádiónak elmondta, hogy a 2003-ban 15 milliárd dollárra (mintegy 3,2 billió forint) becsült vagyonból "összehasonlíthatatlanul csekély összeg" maradt.