Húszezer svéd tüntet a rasszizmus ellen

2013.12.22. 20:16

Mintegy húszezer ember tüntetett a rasszizmus ellen Stockholm egyik elővárosában, Karrtorpban vasárnap, amiért az előző héten neonácik ugyanott rátámadtak egy hasonló demonstráció részvevőire. A tömeg „Vessünk véget a rasszizmusnak!” és „Ki a rasszistákkal az utcáinkból!” szlogeneket skandált, a helyi focipályán felállított színpadon ismert svéd művészek léptek fel – írja az MTI.

Kjell Lindgren rendőrségi szóvivő arról számolt be, hogy a rendezvény rendbontás nélkül zajlott le. Hasonló demonstrációkat tartottak a déli Malmőben és az északi Luleában is.

Egy héttel korábban Karrtorpban mintegy 200 felvonulóra – akik között babakocsit toló családok is voltak – 30 fős csapat támadt rá, petárdákat, palackokat hajítva közéjük, de a felvonulók idővel meghátrálásra késztették őket. A rendőrség huszonnyolc neonácit őrizetbe vett, két ember pedig szúrt sebesülésekkel kórházba került. 

A felvonulást egy helyi civil szervezet szervezte tiltakozásul az ellen, hogy a kerületben egyre harciasabban hirdetik eszméiket a neonácik. A rendzavarást a Svéd Ellenállási Mozgalom nevű csoport vállalta magára. A neonáci csoport tagjai a Reuters szerint már a felfelvonulás előtt a városrészben több helyre horogkereszteket és náci jelszavakat fújtak a falakra.

A tolerancia bástyájaként ismert Svédországban a szélsőjobboldal egyre nagyobb népszerűségre tett szert az utóbbi időben, a bevándorlás-ellenes Svéd Demokraták támogatottságát a legutóbbi közvélemény-kutatások 10 százalékra mérték. Svédországban jövő szeptemberben tartanak parlamenti választásokat, ezzel az eredménnyel a Svéd Demokraták továbbra is bent maradnának a parlamentben, jelentősen felülmúlva 2010-es, 5,7 százalékos szereplésüket.