no

Arafattal nem is a sugárfertőzés végzett

2013.12.26. 12:14

Vlagyimir Ujba, az orosz Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség vezetője szerint Jasszer Arafat volt palesztin elnök természetes halállal halt meg, kizárt, hogy megmérgezték volna polóniummal, írja az MTI. Ujba szerint nincs szükség a vizsgálatok megismétlésére. Az orosz orvosok állítása egybeesik a francia igazságügyi szakértők december elején nyilvánosságra hozott véleményével, mely szerint kizárt, hogy Arafatot megmérgezték volna.

A volt palesztin vezető 75 éves korában, 2004. november 11-én hunyt el egy Párizs melletti katonai kórházban. Halálának ügyében a nyomozást a nanterre-i ügyészségen azután rendelték el, hogy az özvegy 2012 júliusában feljelentést tett ismeretlen személy ellen gyilkosság miatt. Az özvegy engedélyével ugyanis tavaly kihatolták a tetemet, mintákat vettek belőle, ezeket svájci, francia és orosz szakértők vizsgálták meg egymástól függetlenül, de az elején ellentmondásos eredményre jutottak. Így a lausanne-i egyetemi kórház sugárfizikai intézetének szakértői "abnormálisan" nagynak találták az ólom és a polónium arányát, bár sem megerősíteni, sem kizárni nem tudták, hogy Arafat polóniummérgezés áldozata lett-e.

Vlagyimir Ujba már a korábbiakban is azt mondta, hogy az orosz szakértők alapos vizsgálatuk ellenére sem találták a kapott mintákban a 210-es polónium nyomát. Az orosz orvosi ügynökség vezetője csütörtökön kijelentette: a svájciak utóbb visszavonták nyilatkozataikat, végül egyetértettek az orosz vizsgálatok következtetéseivel.

Arafat 2004 októberében lett súlyos beteg Rámalláhban: hasi fájdalmakra panaszkodott, de láza nem volt. Onnan szállították egy Párizs melletti katonai kórházba, ahol meghalt. A francia orvosok tiszteletben tartották a család kérését, így nem hoztak nyilvánosságra részleteket Arafat állapotáról, és nem is boncolták fel.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport