Kártérítést kapott Hodorkovszkij az orosz államtól

2013.12.27. 19:05

Az orosz állam 10 ezer euró (3 millió forint) kártérítést utal át Mihail Hodorkovszkij korábbi olajmágnásnak az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése alapján - közölt szerdán az orosz pénzügyminisztérium.

Egy az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozó forrás szerint ezt a pénzt azonnal zárolhatják is az orosz üzletember számláján, mert a múlt pénteken elnöki kegyelemmel szabadult és Németországban tartózkodó Hodorkovszkij volt a cégétől, a Jukosztól az orosz adóhivatal 17 milliárd rubelnyi (112 milliárd forint) adót követel. A strasbourgi székhelyű emberjogi bíróság szerint ez a követelés jogtalan.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága július 25-én megállapította, hogy a Jukosz orosz olajcég volt főrészvényesével és üzlettársával, Platon Lebegyevvel szemben csalás és adóelkerülés címén emelt vádak megalapozottak voltak ugyan, az elítélésükhöz vezető oroszországi eljárás során azonban megsértették emberi jogaikat.

Mihail Hodorkovszkijt és Platon Lebegyevet a bíróság 2005. május 31-én 9-9 évi börtönre ítélte egyebek között csalás, sikkasztás, nagy értékben elkövetett nyersanyaglopás, adóelkerülés címén. Egy moszkvai fellebbviteli bíróság 2005. szeptember 22-én másodfokon 8 évre enyhítette a büntetésüket. 

A második Jukos-perben, amelyet a bűnszövetkezetben, nagy értékben elkövetett lopás, illetve pénzmosás vádjával Hodorkovszkij és Lebegyev ellen 2007-ben indított újabb büntetőeljárásra alapozták, a bíróság 2010-ben 14 év börtön szabott ki az üzletemberekre. Ám ebbe eleve beleszámították a korábbi, 8 éves börtönt, majd a fellebbviteli testületek előbb 2011-ben, illetve 2012-ben is egy-egy évvel csökkentették a büntetésüket. 

Időközben kiderült, hogy az orosz legfelsőbb bíróság elnöksége jövő január 23-án tárgyalja újra Hodorkovszkij és Lebegyev második büntetőügyét. Vjacseszlav Lebegyev, az orosz legfelsőbb bíróság elnöke szerdán perújrafelvételt rendelt el mindkét Jukos-ügyben az Emberi Jogok Európai Bíróságának nyáron hozott határozata alapján.