A jégtörők elakadtak, helikopterrel mentik majd az antarktiszi hajó utasait

2013.12.30. 19:31 Módosítva: 2013.12.30. 19:32

Helikoptereket küldenek az Antarktisznál elakadt hajón, az Akagyemik Sokalszkijen rekedt turisták és legénység kimentésére, de csak amint az időjárás megengedi, jelezték az orosz hatóságok. A hajón 74 tudós, turista és a legénység tagjai vannak, elegendő élelmük van, ezért nincsenek közvetlen veszélyben.

Az orosz hatóságok azután jelentették be tervüket, hogy az ausztrál jégtörő, az Aurora Australis legújabb szabadítási kísérlete is kudarcba fulladt, vissza kellett fordulnia, írja a BBC.

Korábban a Hósárkány nevű kínai hajó 6,5 tengeri mérföldre (12 kilométer) megközelítette az Akagyemik Sokalszkijt, de nem tudta folytatni az útját. A kínai hajó olyan sűrű jég közé jutott, amelyen már nem tudott áthaladni.

Az Akagyemik Sokalszkij olyan helyen járt, amely jól hajózható a déli félteke nyarában, de az időjárásban hirtelen fordulat következett be, és a szél beszorította a jégtáblák közé. A 74 utas és kutató jól van. Útjukat egy évszázaddal korábbi ausztrál déli-sarki expedíció megismétlésének szánták.