Svájc vízumot adott Hodorkovszkijnak

2013.12.30. 17:09 Módosítva: 2013.12.30. 19:07

Svájc három hónapra szóló schengeni vízumot adott ki az orosz Mihail Hodorkovszkij volt olajmágnásnak, aki másfél hete elnöki amnesztiával szabadult a börtönből, írja az MTI. Ezzel a vízummal Hodorkovszkij szabadon utazhat a schengeni övezeten belül. A kiengedése óta Berlinben tartózkodó Hodorkovszkij december 20-án nyújtotta be vízumkérelmét Svájc berlini nagykövetségén.

A 2003-ban adócsalás vádjával börtönbe zárt volt olajmágnás felesége és két kisebbik gyermeke Svájcban él, ahol Hodorkovszkijnak különböző üzleti érdekeltségei is lehetnek.

Hodorkovszkij kegyelmet kért Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, akinek november 12-én küldte el az erről szóló levelet a tíz éve börtönben ülő egykori milliárdos. Putyin december végén írta alá az amnesztiáról szóló rendeletét. Hodorkovszkij azonban kiemelte, bűnösségének elismeréséről nem volt szó a levélben, amelyben családi okokra hivatkozott elnöki kegyelmet kérve.

A Jukosz egykori főrészvényese és Oroszország valaha leggazdagabb embere valószínűleg még ma is jelentékeny vagyonnal bír: az orosz média 200 millió euróra (mintegy 60 milliárd forint) becsülte az olajmágnás kezén lévő összeget. A közszájon forgó adatot hivatalos források nem erősítették meg, így pontosan nem tudni, hogy a Jukosz szétdarabolása és a börtöntáborban eltöltött tíz év után mennyi maradt Hodorkovszkij vagyonából.