Gyárfás
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Semtex ölte meg a palesztin nagykövetet?

2014.01.02. 21:29
Merényletet követtek el Dzsamál Muhammad Dzsamál, prágai palesztin nagykövet ellen, vagy véletlen baleset történt?
  • Tíztagú harci alakulatot is fel lehetett volna fegyverezni a szerdán baleset következtében elhunyt palesztin nagykövet rezidenciáján a cseh rendőrség által talált fegyverarzenálból.
  • Egy meg nem erősített rendőrségi forrás szerint nem a trezor biztonsági szerkezete robbant, hanem bomba.
  • Az Új Kína hírügynökségnek egy magát megnevezni nem kívánó palesztin diplomata nem zárta ki a merényletet sem, írta az idnes.cz.
  • Egyre ellentmondásosabb hírek keringenek az eset kapcsán, a palesztinoknak lesz mit kimagyarázni.

Nem a széf, egy bomba robbant

A széf helytelen kezelése vezetett az új év első napján a palesztin nagykövet halálához, szólt az első hivatalos rendőrségi jelentés. Csütörtökön egy nem hivatalos rendőrségi forrás cáfolta a szerdán kiadott közleményt, amely szerint a széf biztonsági rendszere robbant fel, így tartva távol a hívatlan kíváncsiskodót a széf érzékeny tartalmától. A magát megnevezni nem kívánó rendőri forrás azt állítja: a palesztin nagykövet egy bombát talált a széfben, amelyet nem megfelelően kezelt, felrobbant.

Dzsamál Muhammad Dzsamál prágai irodájában egy, a család által közreadott fotón
Dzsamál Muhammad Dzsamál prágai irodájában egy, a család által közreadott fotón
Fotó: Ho / AFP

E meg nem erősített rendőri forrás véleményét támaszthatják alá az Index által megkérdezett széfszakértők is: nincs gyilkos trezor.

A rendőri erők valóságos fegyverarzenálra is bukkantak a palesztin nagykövet lakásán, többek között gépfegyvereket, pisztolyokat és más illegális lőfegyvereket találtak olyan mennyiségben, hogy a Respekt hetilap forrása szerint egy tíztagú harcoló alakulatot is felfegyverezhettek volna.

Most akkor ez melyik széf?

Egy napon belül ellentmondásba keveredett a palesztin külügy vezetője és a prágai követség sajtósa is. A késő szerda esti hírek alapján egy szerencsétlen balesetről beszéltek. Rijad Maliki palesztin külügyminiszter szerint Dzsamal néhai nagykövet a Palesztin Felszabadítási Szervezet 25 éve nem használt széfjét nyitotta ki. Ezt a kijelentést Nabil Fahil prágai palesztin sajtószóvivő csütörtökön a cseh televízióban cáfolta: egy olyan trezor robbant fel, amelyet a nagykövetségen mindennap használnak.

Merénylet vagy véletlen baleset?

A hírek jelenlegi állása szerint két verzió lehetséges: a trezorba valaki bombát helyezett el, hogy a palesztin nagykövetet kiiktassa. E változat azonban kevésbé valószínű, a széfhez nagyon kevesek férhettek hozzá, a bérgyilkost már elfogták volna. Valószínűbb változat, hogy a nagykövet bombát talált a széfben, amelyet nem megfelelően kezelt.

Az persze nyitott kérdés, hogy a prágai palesztin nagykövetségen milyen okból tartottak bombát, csak remélni lehet jelenleg, hogy nem egy terrorista akció részét képezte egy olyan ország területén, amely erősen Izrael-barát politikát folytat. Ráadásul a csehek 2012 novemberében, egyedüli európai országként nemmel szavaztak az ENSZ-ben, amikor Palesztina államisága volt a kérdés.

Lesz mit kimagyarázni a palesztinoknak

A nagykövetségen talált gépfegyverek és más lőfegyverek szintén illegális úton kerülhettek a Cseh Köztársaság területére. Fokozva a palesztin gondokat, e fegyverek diplomáciai területen történő tárolása a világ összes országában törvényellenes lenne. Úgy tűnik: a palesztinoknak lesz mit kimagyarázni.

Támadás RPG-vel a prágai Szabad Európa rádió ellen

Nem véletlenül veszik komolyan a csehek a palesztin követségen történteket, ugyanis nem először bukkannak egy külföldi ország diplomáciai testülete által rejtegetett fegyverarzenálra. Hasonló felfedezést tettek 2003-ban a cseh Titkosszolgálat emberei az iraki nagykövetségen is, ahol tizenegy pisztolyt, négy kalasnyikovot, két hangtompítós Heckler & Koch gépfegyvert, több mint kétezer lőszert és egy RPG-7-es rakétaelhárító löveget is találtak. Az irakiak a prágai Szabad Európa Rádió épületét akarták megtámadni, a merényletet iraki diplomáciai védettséget élvező titkos ügynökök hajtották volna végre. A Szaddam-rezsim kapitulációja után néhány héttel a cseh fél csendes megállapodást kötött az irakiakkal, akik átadták a fegyvereket.

Cseh titkosszolgálati forrásból a respekt hetilap úgy értesült: nagykövetségeken tárolt fegyverek nem feltétlenül számítanak meglepetésnek, egyes esetekben preventív célt is szolgálhatnak. Ismert: a palesztinok állandó rettegésben élnek egy esetleges Moszad-támadástól tartva, a világon mindenhol, a biztonság kedvéért, alaposan felfegyverkeznek, még ha ezzel alapvető diplomácia szabályokat szegnek meg.

Csütörtök estig a cseh rendőrség egyik kiszivárgott változatot sem erősítette meg, nem hivatalosan mindenki szerencsétlen balesetről beszél. Cseh lapok most azt találgatják: egyáltalán meg fogja-e tudni valaha is a cseh közvélemény mi robbant fel 2014 első napján a prágai palesztin nagykövetségen és, hogy pontosan milyen fegyvereket rejtenek a nagykövetség épületének falai.

Az eset kapcsán már megkezdődtek a diplomáciai tárgyalások is, ami már most látszik: a palesztinok minél jobban el akarják az ügyet tussolni.

Csehszlovák semtex robbant?

Míg a cseh rendőrfőnök Martin Červíček a robbanóanyaggal kapcsolatban közölte, semmi közük a vizsgálatokhoz, az ügyet törvényszéki szakértők vizsgálják, a cseh újságírók között érdekes elméletek kezdek el keringeni. A vizsgálatok néhány napon belül lezárulnak, kiderülhet, a szóbeszédnek nincs alapja, és persze az ellenkezője is. A folyosói beszélgetésekből mindenesetre az derült ki, hogy a nagykövetet semtex ölte meg, amely egy az ötvenes években Csehszlovákiában gyártott, plasztik robbanóanyag.

A thecommentator.com jegyzetében hívta fel a figyelmet, hogy a hidegháború éveiben a palesztin ügyet támogató, arab terrorista csoportok és rezsimek, például, Líbia, előszeretettel használták e robbanószert. Robin Sheperd politikai elemző és újságíró weblapján figyelmeztet: a semtex nagyon népszerű robbanóanyag volt, mert pusztító hatású és szinte észrevehetetlen. A hidegháború végétől kezdték csak úgy gyártani, hogy a robbanóanyag felismerhető legyen egy esetleges ellenőrzés során.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!