Káosz van Amerikában

2014.01.03. 17:22

Mínusz 25 fok, 60 centi hó és viharos szél okozott közlekedési káoszt az Egyesült Államok északi részén csütörtökön és pénteken. Összesen négyezer repülőjáratot kellett törölni a rendkívüli időjárás miatt, az iskolák nagy része zárva tart, és a városvezetők pedig felszólították az embereket, hogy inkább maradjanak otthon, írja a BBC.

A vihar 22 államot érint, melyeknek összlakossága eléri a 100 milliót is, de a legzordabb körülményeket a meteorológiai szolgálat szerint New York és Massachusetts államban kell elviselni. New Yorkban péntek reggel ugyanolyan hideg volt, mint a legészakibb amerikai államban, Alaszkában. 

A hóviharnak tizenegy halálos áldozata is van. Philadelphiában egy útszóráshoz használt sóraktárban rádőlt egy 30 méteres sókupac egy munkásra. Egy másik férfit pedig válságos állapotban húztak ki a Michigan-tóból, írja az MTI. A New York állambeli Byronban egy Alzheimer-kóros idős asszony halálra fagyott a hidegben.

Bostonban és New Yorkban iskolák százaiban szünetelt a tanítás. A két nagyvárosban mentőegységek járták az utcákat, hogy megóvják a hajléktalanokat a fagyhalál veszélyétől.

Az amerikai Középnyugattól Új-Angliáig az elkövetkező néhány napban újabb hideghullámra készülnek, amelynek következményei a mostani viharénál is súlyosabbak lehetnek. A mínusz 18 fokos vagy annál is keményebb fagy és a mintegy 30 centiméteres hó az előrejelzések szerint mintegy 140 millió amerikai életét fogja megkeseríteni. A hőérzet Észak-Dakota és Minnesota állam egyes széljárta területein megközelítheti a mínusz 46 fokot is.