Tízezrek menekültek el az iraki Fallúdzsából

2014.01.08. 15:19 Módosítva: 2014.01.08. 15:35

Több mint tizenháromezer család menekült el az utóbbi napokban az iraki Fallúdzsából a kormányerők és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat fegyveresei között nemrégiben kirobbant harcok miatt – jelentette szerdán az iraki Vörös Félhold humanitárius szervezet.

„A lakosság többsége továbbra is iskolákban, középületekben és rokonoknál húzza meg magát” – közölte a nemzetközi szervezet egyik tisztségviselője, hozzátéve, hogy a Vörös Félhold az előző három napban több mint nyolcezer családnak juttatott humanitárius segélyt a főként szunniták lakta al-Anbár tartományban, írta az MTI.

Ezzel párhuzamosan az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a közlekedési rendőrök szerdán visszatértek Fallúdzsába, feltehetőleg a várost ellenőrzésük alatt tartó fegyveresek beleegyezésével.

Ahogy arról beszámoltunk, a hétvégén a nemzetközi al-Kaida-hálózathoz kapcsolható „Irak és a Levante Iszlám Állama” (Islamic State of Iraq and the Levant – ISIL) felkelő csoport elfoglalta Fallúdzsát. A puccsszerű rajtaütést valószínűsíti az áldozatok száma, melyet 100 körülire tesznek. 

Az al-Dzsazíra helyszíni tudósítása szerint az ISIL hétfőn is szilárdan markában tartotta a városközpontot, harcosai a zsákmányolt rendőrségi és katonai járműveken cirkálnak. Több szemtanú is megerősítette, hogy a kocsikon az al-Kaida fekete zászlója lobogott.