Légicsapás, autóbomba és ellenzéki belháború

2014.01.09. 15:44

Nem csak hazánkban megy nehezen az ellenzéki összefogás: Szíriában az Aszad-ellen szerveződő csoportok már szabályos háborút vívnak egymással. A belháború legújabb fejezeteként csütörtökön az ország középső részén fekvő Hamat tartomány egy kis falva, Al-Kaffat iskolája közelében egy autóbomba robbant; az al-Dzsazira eddig 18 halálos áldozatról és tucatnyi sérültről tud.

Hama korunk egyik legtöbbet szenvedést átélt vidéke: Hafez al-Assad, a jelenlegi elnök apja 1981-ben és 1982-ben is szabályos pogromokat hajtott végre a tartományi főváros szunnita lakosok között, de 2012 nyarán a Hama melletti al-Kubeir is mészárszékké vált.

Ahhoz, hogy megértsük ki és miért robbantott, nem árt tudnunk, hogy Szíriában most elsősorban nem is Aszad elnök ellen, hanem az ellenzék mérsékelt és szélsőséges szárnya között folyik a harc. Múlt péntek óta az al-Kaida-franchisehoz tartozó „Irak és a Levante Iszlám Állama” (Islamic State of Iraq and the Levant – ISIL) felkelő csoport az északabbra fekvő Aleppo tartomány számos városában csapott össze a többi ellenzéki szervezettel. Mem mellesleg ahogy arról már hosszabban is írtunk, az ISIL harcosai közben a hét végén elfoglalták, és most is a kezükben tartják az iraki Fallúdzsát.

Ráadásul az ISIL-t korábban pont a mérsékeltebb ellenzéki erők - a Szabad Szír Hadsereg és a Szír Nemzeti Koalíció - védték meg attól, hogy Aszad elnök csapatai kifüstöljék őket északkeleti bázisaikról. De ma már nagyon úgy tűnik, hogy az ellenzék inkább csak magának akarta fenntartani a lehetőséget a szélsőséges szunnita szervezet megsemmisítésére, hiszen szerdára a koalíciós erők maguk foglalták el az ISIL főhadiszállását. A harcokban becslések szerint 300-an haltak meg.

Az ISIL az őt ért veszteségekre úgy reagált, hogy vérdíjat tűzött ki a rátámadó ellenzéki szervezetek tagjaira. És bár a csütrötöki autóbombás merényletért eddig senki nem vállalta a felelősséget, az al-Dzsazira egyértelműnek tartja, hogy az iszlamisták robbantottak. Ezel szemben a szír állami televízióra hivatkozó MTI a sí'iták elleni retorzióként értelmezte a csapást.

Hordóbombákkal támadják a szíriai Latakiát

.Az ellenzéki belháború természetesen a messzi jövőbe tolja az Aszam-rezsim megdöntésének lehetőségét, bár közben természetesen ezen a fronton is folynak harcok: csütörtökön Damaszkusz környékéről és a szír-jordán határon fekvő Daraa tartományból jelentettek összecsapásokat. A Földközi-tenger partjának festői városát al-Latakiát pedig a szír légierő helikopterei szórták meg - méghozzá a fentebb látható video tanulsága szerint három, a civil lakosságot kiemelten veszélyeztető ún. "hordóbombá"-val, ami tényleg egy robbanószerrel, éghető anyaggal és srapnellel megtöltött hordót jelent.