Október óta 200-an haltak meg Jemenben

2014.01.13. 13:59

Több mint kétszázan haltak meg október óta a síiták és szunniták közötti összecsapásokban Jemen északi Szaada tartományában, írja az MTI a szunniták szóvivőjére hivatkozva.

Az erőszak azután tört ki Damadzs városában, hogy a térség nagy részét ellenőrzés alatt tartó síita vallású huti – vagy más néven zaidita – felkelők azzal vádolták meg a rivális szunnita szalafista csoportokat, hogy több ezer külföldi harcost maguk mellé véve a síiták megtámadására készültek. A szalafisták azt állították, hogy csupán külföldi diákokról volt szó, akik azért érkeztek Damadzsba, hogy a helyi főiskolán iszlám teológiát tanulhassanak.

A szalafisták szóvivője arról számolt be, hogy a több mint két hónapja tartó konfliktusban 210 szalafista vesztette életét és 640-en megsebesültek. A huti áldozatok számáról nem állnak rendelkezésre adatok.

A két csoport szombaton legutóbb kötött tűzszünetet egymással, amelynek értelmében a szalafistáknak el kell hagyniuk Damadzs környékét, a külföldi diákoknak pedig haza kell térniük. A megállapodást ugyanakkor a szalafisták utólag bírálták. Korábban a felek több tűzszüneti egyezséget megsértettek.

A szunniták attól tartanak, hogy a hutik a térségben újra akarják éleszteni az 1000 évig fennálló, imám vezette zaita imamátust, amelynek irányítói Mohamed próféta leszármazottjának mondják magukat. Az imamátusnak az 1962-es katonai puccs vetett véget.