46 év után került vissza Vietnamba egy sisak

2014.01.14. 17:29

46 éves amerikai kitérő után került vissza Vietnamba egy már rég halott katona sisakja – írja a Huffington Post.

John Wast, az amerikai hadsereg katonája 1968-ban egy közép-vietnami harctér átvizsgálása közben talált egy vietnami sisakot. Fegyvereket keresett, a sisakra azért figyelt fel, mert egy galamb volt belevésve. Felkötötte a hátizsákjára és öt hónappal később hazavitte szuvenírként.

46 éve őrizgette, amikor egy szervezet azzal kereste meg, hogy ha beleegyezik, visszajuttatják az eredeti tulajdonos családjához. Wast belement, a szervezet pedig megkereste a vietnami katona, Bui Duc Hung családját. Mint kiderült, Bui meghalt a háborúban, a holttestét sem találták meg.

Kedden négy amerikai veterán ünnepélyesen visszaadta a sisakot a férfi 52 éves unokaöccsének, Bui Duc Ducnak egy Hanoitól 70 kilométerre fekvő faluban. Amikor a sisakot a családi oltár elé helyezték, Duc elsírta magát. „Családunknak ez egy szentséges pillanat. A sisakot emlékként fogjuk őrizni a jövendő nemzedékeknek″ – mondta.

A szertartáson a négy amerikai mellett körülbelül száz falubeli és helyi vezetők vettek részt. A szobában egyébként Ho Si Minh arcképe is ki volt téve.

A 67 éves Wast nem utazott vissza Vietnamba, de üzenetében azt írta, hogy Bui bátran harcolt. „Eljött az idő, hogy visszaadjam ezt a sisakot, szeretettel és békével” – írta üzenetében.  • Tippek
  • Hírek