Orbán repülőt adott Rudolf Schusternek

2014.01.15. 14:23 Módosítva: 2014.01.15. 16:31

Orbán Viktor nyolcvanadik születésnapja alkalmából köszöntötte fel Rudolf Schustert kedden. A magyar miniszterelnök egy Il-18-as repülőgépet ajándékozott az egykori szlovák államfőnek. 

Ezt a repülőgéptípust a Szovjetunióban (egészen pontosan Moszkvában gyártották) a '60-as, '70-es években, a Malév flottájában is legalább nyolc darab volt belőle, amelyek 1960 és 1989 között repültek. Azt, hogy ezeknek a kimustrált daraboknak mennyi lehet jelenleg a piaci értéke, egyelőre nem sikerült kiderítenünk, mindenesetre egy az eredetinél ötszázszor kisebb modellhez már 22 ezer forintért hozzájuthatunk. (Az egykori Malév Il-18-asait ebben a galériában nézegetheti.)

A Schusternek ajándékozott darabot a volt államfő még nem vehette magához, mivel csak darabokban tudják átszállítani Magyarországról (ez egyébként nem meglepő egy 36 méter hosszú, 37 méteres szárnyfesztávolságú, 10 méter magas járműnél).

Az Európai Unió és a világ című kassai találkozón egyébként arra jutottak, hogy Európa nem elég nyitott a világgal való együttműködésre. Az Új Szó cikke szerint Orbán Viktor csak este csatlakozott a programhoz, a Carment nézték meg a helyi Állami Színházban, ezután adták át az ajándékokat, amiket Schuster Hogyan indul az élet című saját könyvével viszonzott.

Update: Az Iho.hu-nak Samu Ádám, a Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) szóvivője azt mondta, hogy a gép nem ajándék lesz, hanem kölcsönadott kiállítási tárgy, egy csereügylet része. Rudolf Schuster nagy támogatója a kassai repülőmúzeumnak, és fontosnak tartotta, hogy egy Il-18-as is odakerüljön. A gépért cserébe a szlovákok a tervezett új ferihegyi látogatóközpont Tu-154-esének restaurálásába szállnak majd be.

A kölcsönadást erősítette meg a miniszterelnök szóvivője is. Havasi Bertalan szerint a gép szállítása a két szervezet szakmai együttműködésének keretében valósul meg, és minden eddigi szállítási költséget a szlovák fél viselt. Havasi azt is fontosnak tartotta tudatni, hogy az LKK decemberben 95 millió forintos állami támogatásban részesült egy modern repülőmúzeum és látogatóközpont létrehozására a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.