Sok a sebesült a thaiföldi robbantás után

2014.01.19. 11:02

Két robbanás történt vasárnap Bangkokban a kormányellenes tüntetők által elfoglalt egyik helyszínen, egy emlékmű közelében; kórházi források szerint a detonációkban 28-an megsebesültek.

A kézigránátos támadót üldözőbe vették, de miután lövöldözni kezdett, és eldobott még egy bombát, meg tudott lógni a tömeg elől. A thaiföldi politikában, nem ritka, hogy hasonló támadásokkal próbálják megtörni a tüntetéseket, és általában nem kerülnek elő a tettesek – írja a BBC.

Vasárnapra virradóra egy fegyveres támadó nyitott tüzet a bangkoki tüntetőkre, és egyet közülük súlyosan megsebesített. Pénteken egy ember már meghalt egy hasonló támadásban.

Miért tüntet a thai ellenzék?

Mert úgy gondolják, hogy az országot nem is a miniszterelnök, Jinglak Sinavatra irányítja, hanem a bátyja, akit korábban elűztek az országból: Thaksin Sinavatra. De az ellenzékiek nem szeretnének választást sem – az már ki van írva február 2-ra –, hanem egy nem választott tisztségviselőkből álló néptanácsot szeretnének kineveztetni. Nem véletlenül: a kormánynak vidéken nagyon erős a támogatottsága, ezért a választáson nem lenne sok esélyük.

Ezért január 13. óta nagy tömegtüntetésekkel próbálják megbénítani a fővárost, Bangkokot. Az előzményekről magyarul itt is olvashat bővebben.

Bangkokban a tüntetések ellenére is többnyire a normális kerékvágásban zajlik az élet, akinek megvan az oda szóló repülőjegye, nem érdemes megijednie.

Igaz, a demonstrálók több kormányépületet és közlekedési csomópontot is elfoglaltak és azzal fenyegetőznek, hogy amíg a kormány le nem mond, ott is maradnak. Az ország vezetése abban bízik, hogy a választások után normalizálódni fog a helyzet, mert az ellenzéki vezető, Szuthep Thaugszuban támogatottsága folyamatosan csökken.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport