Szerbia 2020-ra EU-tag lehet

2014.01.21. 12:49

Megkezdődtek kedden Brüsszelben Szerbia uniós csatlakozási tárgyalásai. A nyitóülést Štefan Füle uniós bővítési biztos és a szerbiai kormány vezetői nyitották meg, de mind a 28 tagállam képviselteti magát – írja az MTI.

A továbbiakban az érdemi munka zömmel szakértői szinten folyik majd, és az unió részéről a mindenkori soros elnökség kormányzata hangolja össze az egyeztetéseket, amelyek során 35 témafejezetre bontva kell megállapodásra jutni Szerbiával az uniós normák átvételéről és érvényesítéséről.

A Magyar Szó szerint a tárgyalások egyik legérzékenyebb pontja Szerbia és Koszovó viszonya lehet. „Az európai mércékkel való összehangoltság magába foglalja a Pristinával való kapcsolatok tartós rendezése iránti szerb elkötelezettség feltételét is” – idézi a lap az EU álláspontját. Az EU számára az a legfontosabb, hogy a két fél ne gátolja egymást az integráció folyamatában. A két tartomány viszonyának teljes normalizálását várják el, ezért egy erről szóló dokumentumot még a csatlakozás előtt aláíratnának Szerbiával. A bővítési biztos hangsúlyozta: senki sem fogja azt kérni Szerbiától, hogy ismerje el Koszovó függetlenségét, hiszen öt uniós tagállam sem ismeri el jelenleg azt.

Szerbia célja, hogy már 2020-ra elérje az EU-tagságot. A célkitűzést szakértők ambiciózus, de nem lehetetlen tervnek minősítették.