Már három halott lehet Kijevben

2014.01.22. 06:11 Módosítva: 2014.01.22. 12:24

Reggel újabb összecsapások robbantak ki Kijevben, miután a hatóságok megkezdték egy tüntetőtábor felszámolását, elbontják a barrikádokat, írja a BBC. Egy embert agyonlőttek. Négy lövés találta el, az ukrán ellenzék szerint a rendőrség lesből támadt a férfira. Egy másik férfi lezuhant egy oszlop tetejéről, a kórházba szállítás után meghalt.

A tüntetők önkéntes vezetőorvosa szerint van egy harmadik halott is, őt a szíve tájékán találta el egy rendőrségi lövedék.  Az összecsapások a Dinamo Kijev stadionjánal folynak, a helyszíni beszámolók szerint délre az ukrán rohamrendőröknek sikerült áttörniük a tüntetők barikádját.

A második áldozat akkor halt meg, amikor többen felmásztak a Dinamo stadionjának bejárati oszlopcsarnokának tetejére és onnan dobálták Molotov-koktéljaikkal a rendőröket. Amikor a különleges belügyi erő, a Berkut tagjai szintén feljutottak az oszlopcsarnok tetejére, két tüntető ott rekedt. Az egyikük lezuhant fentről, és kórházba szállítása után belehalt súlyos sérüléseibe.

A stadion bejáratánál füstgránátokkal, fáklyákkal, gyújtópalackokkal és kövekkel kezdték el dobálni a tüntetők a rendőröket, akik hanggránátokkal és könnygázzal válaszoltak, írja az MTI.

Az ukrán hatóságok szerint már 35-re nőt a sebesült újságírók száma. A belügyminisztérium adatai alapján a rohamrendőrök közül 119-en sérültek meg, közülük nyolcvan szorult kórházi ellátásra. A kijevi vezetés szerint a tüntetők közül 122-en szenvedtek sérüléseket, és 50-et kellett közülük kórházba szállítani.

A hivatalos adatok szerint a rendőrök legalább ötven embert őrizetbe vettek. Kedden még csak 32 tüntetőt vettek őrizetbe, közülük 13-at már hivatalosan meggyanúsítottak tömeges rendbontásban való részvétellel.

Az AFP szerint a helyzet feszült, mindazonáltal nyugodtabb mint az előző két éjjel volt, bár továbbra is radikális tüntetők ezrei tolonganak a parlament épületéhez vezető sugárúton, a Dinamo-stadionnál.

Mikola Azarov miniszterelnök kedd este a Rosszija 24 orosz hírtelevíziónak adott nyilatkozatában arra figyelmeztette az összecsapások résztvevőit, hogy a hatóságok erőt alkalmaznak, ha nem hagyják abba a randalírozást. Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár elítélte a történteket, és aggodalmának adott hangot a tüntetők haláláról érkező hírek miatt.