Hodorkovszkij üzlettársát is kiengedték

2014.01.24. 22:35

Kiengedték a börtönből Platon Lebegyevet, Mihail Hodorkovszkij volt olajmilliárdos üzlettársát, aki szabadulása után rögtön Moszkvába utazott − mondta az orosz Interfax hírügynökségnek Lebegyev ügyvédje. Lebegyev eredetileg idén májusban szabadult volna Arhangelszkben lévő börtönéből, de az orosz legfelsőbb bíróság csütörtökön enyhítette a korábbi jogerős ítéletet. 

Lebegyevet 2003-ban nyarán tartóztatták le adócsalás gyanújával, októberben ugyanezzel a váddal Hodorkovszkijt is őrizetbe vették. Lebegyev és Hodorkovszkij több mint tíz évet töltött börtönben csalás, sikkasztás, nagy értékben elkövetett olajlopás, adóelkerülés miatt. 

Az orosz bíróság csütörtöki ítélete továbbra is kötelezi Hodorkovszkijt és Lebegyevet, hogy fizesse be a Jukos olajcég ki nem fizetett 17 milliárd rubelnyi (mintegy 119 milliárd forint) adóját. Hodorkovszkijnak tavaly decemberben kegyelmezett meg Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki rögtön el is hagyta Oroszországot, és Németországba utazott, ahol egy kórházban a beteg édesanyját ápolták. Lebegyevet úgy engedték ki, hogy Hodorkovszkijjal ellentétben nem adott be kegyelmi kérvényt.