Hollande dobja a kvázi first ladyt

2014.01.25. 23:12

Elköltözik a francia elnöki palotából Valerie Treiweiler, miután befejeződött kapcsolata Francois Hollende-dal. Válásról nem lehet beszélni, hiszen az újságírónő nem felesége, csak élettársa volt a 60 éves politikusnak, ami azt is kérdésesség tette, hogy egyáltalán az ország first ladyjének tekinthető-e a 49 éves újságírónő, akiért Hollande 2007-ben rúgta fel korábbi kapcsolatát.

Az elnök szombaton jelentette be hivatalosan, hogy véget ért kapcsolata Treiweilerrel.

Addig, csaknem harminc éven át a szocialista politikus Segoléne Royallal – a 2007-es francia elnökválasztás szocialista jelöltjével – élt együtt, akivel négy közös gyermeke van.

A sors iróniája, hogy Treiweiler korábban a Paris Match számára interjút készített Royallal, aki arról is beszélt, hogy minden nőnek olyan társat kíván, mint Hollande.

A 2012-ben hatalomra jutott Hollande-ról már hetek óta keringtek a hírek arról, hogy viszonya van Julie Gayet színésznővel. Hollande ugyan elzárkózott a hírek kommentálása elől, ám a Closer magazin paparazzójának képes összeállítása meglehetősen egyértelmű bizonyítékát adta az elnök liaisonjának. A 42 éves színésznő állítólag gyermeket vár.

A kapcsolatből internetes mém is lett: megjelent egy flashjáték, amelyen – a Closer fotóira utalva – a robogóján szeretőjéhez száguldó elnököt kellett irányítani, Royal, Treiweiler és a rosszindulatú paparazzók sűrűjében.

Népszerűtlenségi csúcs

Hollande a felmérések szerint az ország egyik legnépszerűtlenebb államfője. A Reuters által közölt adatok szerint jelenleg 11 százalékon áll tetszési indexe. Nem járt jobban Treiweiler sem, akit a megkérdezettek nyolc százaléka tartott megfelelő first ladynek. Ez messze alulmúlja Nicolas Sarkozy második felesége, az énekesnő Carla Bruni-Sarkozy 28 százalékos mutatóját, pedig az akkori first lady nagyon igyekezett. Egy interjúban a modellként is ismert asszony azzal büszkélkedett, hogy lényegében nem is folyik francia vér az ereiben.

Palotából az indiai éhezőkhöz

Treiweiler néhány napra kórházba vonult azután, hogy a szakításról szóló hírek felerősödtek. A hírek szerint Indiába fog menni afféle jótékonysági nagykövetként. Egyelőre nem kommentálta Hollande szombati szavait. A Reuters szerint vasárnap sajtótájékoztatón tesz majd bejelentést terveiről.