Ön már rendelt bombát az Amazonról?

2014.01.28. 16:41
Egészen vasárnap estig teljesen szabadon lehetett az Amazon internetes áruházból komplett bombához való alapanyagokat rendelni. Olyan anyagokról van szó, melyekből a bostoni merénylet bombái is könnyen megépíthetők.

A helyzet a Daily Beast beszámolója szerint teljesen véletlenül derült ki, amikor a 19 éves pennsylvaniai Vladislav Miftakhovot feljelentette főbérlője, hogy marihuánát termeszt a lakásán. A rendőrök házkutatást tartottak Miftakhovnál, de lakása átvizsgálásakor az öt kenderpalántán túl két megépített robbanószerkezetet és további bomba-alapanyagokat találtak.

A fiú a rendőrségnek elmondta: az alapanyagokat pár héttel ezelőtt az Amazon.com-ról rendelte, a bombákat a lakásán építette meg. A két fő alapanyagot néhány dollárért árulta az Amazon. Miftakhov sikeresen meggyőzte a rendőrséget arról, hogy a bombákat csak kísérletezés céljából építette, nem akart vele senkit és semmit felrobbantani.

A Daily Beast ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a fiú esete túlmutat ezen a konkrét ügyön, hiszen azt is bizonyítja: egy hatékony bomba megépítéséhez már különleges pirotechnikai forrásokra sincs szükségünk, az egyik legnagyobb internetes áruházból beszerezhető minden. Még a kanóc is. Bár a bostoni merénylet kuktabombáit még puskaporral töltötték meg, a fiú által használt két anyag megfelelő kombinációja kiváltja a puskaport is.

A fiút pénteken vették őrizetbe, az eset híre szombaton kezdett terjedni, vasárnap még lehetett kapni az anyagokat az Amazonon, de hétfőre már levették. Persze hiába lépett az Amazon: egy kis google kereséssel újabb forrásokat találunk.