Botond, Mózes
EUR 389,49 Ft
USD 373,35 Ft
12 °C
29 °C

Tovább sztrájkolnak a légiirányítók

2014.01.30. 05:22

Szerda után csütörtökön is demonstrálnak a légiforgalmi irányítók: az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége (ETF) felhívására nyolc ország, köztük a Magyarország irányítói vesznek részt a megmozdulásban.

Az MTI szerint Franciaország, Olaszország, Portugália, Szlovákia, Csehország, Ausztria, Görögország és Magyarország légiforgalmi irányítói csatlakoztak a felhíváshoz.

A HungaroControlnál működő Control Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezete kétórás, forgalomkorlátozással jáó sztrájkot tart. Az ország felett átrepülő forgalmat kiszolgáló irányítás csökkentett kapacitással üzemel, és a közelkörzeti, valamint torony-rányítás is félkapacitással működik. A demonstráció várhatóan 9 órakor kezdődik és 11 órakor fejeződik be.

A Budapest Airport arra kérte az utasokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot a járatot üzemeltető társasággal, bár a ferihegyi repülőtér üzemeltetője nem számít nagyobb fennakadásra.

A párizsi Charles de Gaulle repülőtér honlapján hívta fel a figyelmet arra, hogy a csütörtöki járatok 20 százalékát törölték. A frankfurti repülőtéren az Air France és a Lufthansa reggeli és délutáni párizsi, a Lufthansa reggeli bécsi ás grazi járatait törölték.

Az Air Berlin tájékoztatása szerint jelentős késésekre kell számítani a francia, osztrák, portugál, spanyol és kanári-szigeteki járataikon. A Ryanair tájékoztatása szerint csütörtökön 78 járatuk nem indul el, budapesti útvonalaikat nem érint a leállás.

Az ETF azért szervezett sztrájkot, mert úgy látja, hogy az egységes égbolt miatti változások veszélyeztetik a légiforgalmi irányítók munkahelyeit, a jogszabálycsomag célkitűzései megalapozatlanok és túlzóak, egyértelműen a légitársaságok érdekeit védik, továbbá negatív következményekkel járhatnak a repülésbiztonságra és a légiforgalmi szolgálatok működésére.

Szerdán az európai légiforgalmi irányítók ernyőszervezete tartott demonstrációt, mert nem ért egyet az Európai Bizottság Egységes Európai Égbolt programjával, illetve a 2015 és 2019 közötti időszakban elvárt "irreális" teljesítménycélokkal. A demonstrációban Olaszország, Portugália, Ciprus, Málta, Bulgária és Franciaország irányítói vettek részt, de komolyabb fennakadás csak Róma - Fiumicino, illetve Lisszabon repülőterén volt. A Ryanair nyolcvan olaszországi járatát törölte.

A SES-programot az Európai Bizottság és az Eurocontrol kezdeményezte 2008-ban, lényege, hogy a széttagolt, a tagállamok kezében lévő légiforgalmi irányítást összevonják és rövidítsék a repülési útvonalakat.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek