Simon, Szimonetta
7 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Kemény hóhelyzet van Szerbiában

2014.01.31. 09:51 Módosítva: 2014.01.31. 10:15

Súlyos gondokat okoz a hó és a szél Szerbiában, pénteken utakat zártak le a Vajdaságban is.  Az orkánerejű szél és a hóátfúvások miatt a Vajdaság több részén, Dél- és Nyugat-Bánságban, illetve Dél-Bácskában is korlátozták a forgalmat.

A tartomány déli részén fekvő Nagybecskereket Belgráddal összekötő úton az éjszaka két teherautó akadt el. A viharos szél által emelt kétméteres hótorlaszok miatt ott leállt a forgalom, így többen az utakon töltötték az éjszakát.

Kamionstop van

Nem léphetnek be Szerbiába a 7,5 tonnánál nehezebb járművek – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság. A korlátozás péntek reggel 6 órától visszavonásig érvényes. A röszkei autópálya-határátkelőhelyen a rendőrök tájékoztatják a kamionsofőröket a korlátozásról. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság felkészült a feltorlódó kamionsor kezelésére.

A közlekedési miniszter intézkedéseinek értelmében nem léphetnek be Szerbia területére a 7,5 tonnánál nehezebb teherautók, illetve bizonyos útszakaszokon a belső kamionforgalom is szünetel.

A Szabadka és Újvidék közötti autópálya ugyan tiszta, hosszabb útszakaszokon azonban 10-30 centiméteres hóbuckákat épít a szél.

Belgrádban a Kossava nevű erős dunai szél elszakította az egyik uszályt a parttól, de senki nem sérült meg. A szerb fővárosban a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) jelentése szerint a széllökések ereje az óránkénti 83 kilométeres sebességet is eléri, míg a Vajdaság északi részén akár 100 kilométer/órás lökésekre is lehet számítani.

Az RTS tájékoztatása szerint a Belgrádhoz közeli Pozarevácnál 19 embert mentettek ki a gépjárművekből a tűzoltók. A rossz látási viszonyok és a csúszós utak miatt több autó is lecsúszott az útról. A hatóságok összesítése szerint csütörtökön országszerte 98 közlekedési baleset történt, amelyben 37-en sérültek meg.

Az előrejelzések szerint hétfőig hasonló időjárási viszonyokra kell számítani Szerbiában.