Ez minden idők legnagyobb óceáni sztorija, hacsak nem kamu

2014.02.03. 18:43
Ha igaz, a férfi megmenekülése minden idők egyik legnagyobb tengeri túlélési története lesz – mondják a mexikói férfiról, aki másfél év után múlt héten ért partot a Marshall-szigeteken. Hétfőn beszélt a sajtónak.

Elmesélte több mint egyéves hánykolódásának történetét José Salvador Alvarenga, aki 2012 szeptemberében indul el csónakjával Mexikóból, és több mint 12 500 kilométer megtétele után múlt héten ért partot a Marshall-szigeteken. Igaz, addigra már sem az órát, sem a napot, de még a hónapot sem tudta, írja a Telegraph.

Korábban az a hír terjedt el, hogy a 37 éves férfit José Ivannak hívják, és megszökött Mexikóból. Azonban miután Majuróba szállították, és átesett az általános orvosi vizsgálatokon, a sajtónak már azt mondta, csak halászni indult, és egy vihar sodorta a nyílt vízre. Azt is elmondta, hogy Mexikóban cápahalászatból élt, kilójáért körülbelül ezer forintnak megfelelő összeget kapott. Alvarenga azt is pontosította, hogy nem 16, hanem 13 hónapig hánykolódott, de közben egyáltalán nem látott szárazföldet.

Fiatal társát, akivel sokáig együtt ült a csónakban, elmondása szerint Ezékielnek, más hírek szerint Xiuelnek hívták, és 15-18 éves lehetett. Miután a fiú megtagadta az ételt, meghalt. Akkor Alvarenga is öngyilkosságon kezdett gondolkodni, de nem tudta rászánni magát. Mint mondta, nem félt, mert tudta, hogy ha meghal, Istennel lesz, de nem akart fájdalmat érezni. A mexikói elmondása szerint nem vallásos, de az elmúlt másfél évben folyamatosan imádkozott.

A férfi arról számolt be, hogy teknősöket és madarakat evett, és teknősvért ivott, amikor nem esett az eső. Amikor végre meglátta a Marshall-szigetek partjait, kiúszott, és a földet érintve első szava az volt: Ó, Istenem! Aztán elaludt, és arra ébredt, hogy fákat, egy házikót meg csirkéket lát, a helyi nők pedig sikoltoznak, mert csak egy koszos alsógatya van rajta. A korábbi hírek szerint viszont egy arrafelé kutató antropológussal találkozott először.

Történetei tehát ellentmondásosak, nem csoda, hogy nem mindenki hiszi el. Mivel a férfi csak spanyolul beszél, kezdetben megértése is nehézkes volt, sztorija viszont még most is hiányos.

Thomas Armbruster nagykövet a hajótöröttel való találkozás után az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, nehezen tudja elképzelni, hogy valaki túlélhet 13 hónapnyi hánykódást a tengeren. Azt azért ő is biztosra vette, hogy az Ebon-atollon hirtelen partra vetődött, hosszú hajú, hosszú szakállú ember jó ideje lehetett már a vízen, írja az MTI. Megjegyezte, a férfi nem tűnt vészesen soványnak, viszont fájdalmakra panaszkodott, és sántítva jár. Egyébként amikor jobban lett, Alvarenga csak egy kis kenyeret kért, mint mondta, már nagyon szeretett volna kenyeret enni, a szülei pékek voltak.

A helyi tisztségviselők is óvatosan reagáltak a menekült szavaira. Igyekeznek újabb információkat szerezni, kapcsolatba lépnek Mexikó Fülöp-szigeteki nagykövetével is. Ha igaznak bizonyul, a férfi megmenekülése minden idők egyik legnagyobb tengeri túlélési története lesz – tették hozzá.

Alvarenga most azt tervezi, beszél egykori munkaadójával, és meg akarja keresni fiatal társa családját. Ha az orvosok megadják a zöld jelzést, a férfit hazaküldik Mexikóba vagy abba az országba, amelyiknek az állampolgára.

Az ausztrál Új-dél-walesi Egyetem óceánkutatója, Erik van Sebille szerint Mexikó nyugati partjairól az áramlatok jó eséllyel egészen a Marshall-szigetekig sodorhatnak egy csónakot, a 8800 kilométeres út másfél-két évbe telik, bár 13 hónap alatt is megtehető, ha kedvezők a szelek és az óceáni áramlatok.